De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Alsof de zangeres alleen voor jou zingt in zoldertheater Razzmatazz

OOST-SOUBURG - Een kleine karakteristieke ruimte, paar stoelen, wat tafeltjes, een bar, klein podium, enkele muziekliefhebbers en drie artiesten. Is dat genoeg voor een geslaagd optreden? Bij Podium Razzmatazz in Oost-Souburg bewijst zangeres Stephanie Struijk zaterdag van wel. “Dit is misschien wel het meest sfeervolle mini-zoldertheater van Nederland.”

Hans Puik 23-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Podium Razzmatazz behoort tot de oudste akoestische podia in de Lage Landen. Sinds 1968 worden hier al optredens gegeven. Vele posters en foto’s aan de muren tonen memorabele herinneringen die hier door de jaren heen zijn gemaakt. Deze zaterdag is het de beurt aan singer-songwriter Stephanie Struijk, die de meesten nog kennen onder haar vroegere artiestennaam Stevie Ann.

De zangeres verplaatst zich deze dag vanuit Arnhem naar Oost-Souburg voor een tweetal optredens, een middagsessie en een programma om half 9 ‘s avonds. Ook haar twee muzikanten maken een lange reis voordat ze in Souburg arriveren. Bassist Reyer Zwart komt vanuit Amsterdam en gitarist Bernard Gepken maakt zelfs een enkele reis van bijna 4 uur, helemaal vanuit Emmen. ,,Ik ben getipt door de ‘boeker’ van mijn optredens, in Razzmatazz, daar moet je echt een keer gespeeld hebben’, vertelt Struijk tussen de twee optredens door. ,,Nu ik hier ben, snap ik wat hij bedoelt, de sfeer is geweldig.”

Intieme sfeer van een huiskamer
Razzmatazz-programmeur Hans Hoogeboom en voorzitter Kees Reinhoud zorgen ervoor dat publiek en artiesten warm ontvangen worden. In totaal bekijken deze dag zo’n 70 mensen het optreden van Struijk en haar muzikanten, verdeeld over de middag- en avondsessie. Een aandachtig luisterpubliek ervaart in het minitheater de intieme sfeer van een huiskamer gecombineerd met het vakmanschap van drie toppers op een klein podium. ,,Gitaar op schoot en spelen maar, dat maakt mij het meest gelukkig”, laat de zangeres tijdens het optreden weten. Ze zingt deze zaterdag alleen maar in het Nederlands, veel nummers komen van haar nieuwste album ‘Fijn zo’.

Als toehoorder voelt het alsof de zangers alleen voor jou zingt. Het is de charme van een kleinschalig podium, zoals Razzmatazz. ,,Mijn hart ligt bij de intieme optredens”, vertelt Struijk na afloop. ,,In het verleden heb ik tientallen huiskamerconcerten gedaan, maar dat is toch anders. Hier ademt de plek muziek en sfeer en voel je de liefde voor muziek van de mensen. Mijn muzikanten en ik hebben bij elkaar opgeteld ruim 8 uur in de auto gezeten om hier te komen, maar het was het zeker waard.”

Wie zelf eens de breekbaarheid van de optredens en de intimiteit van het zoldertheater wil ervaren, heeft dit jaar nog twee kansen. Op zaterdag 20 november komt het Arthur Ebeling Trio langs in Oost-Souburg. Zij brengen een mix van Rhythm and Blues en Rockabilly en Country in een Jazzy sausje. Zaterdag 18 december wordt het najaarsprogramma afgesloten met een optreden van Sjef Hermans. Samen met de Sunshine Cleaners en diverse Zeeuwse gastmuzikanten staat hij garant voor een muzikale avond van ontmoeting, verbinding en inspiratie.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn