De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Recensie - ‘Bam’ heeft het weer voor elkaar: Kleinschalig muziektheater is opnieuw ‘groots’ (inclusief podcast)

Hoogmoed, hebzucht, afgunst, woede, onkuisheid, gulzigheid en traagheid. Het zijn de zeven hoofdzonden en ze staan centraal in de nieuwste voorstelling van Stichting Bam uit Bergen op Zoom. Of eigenlijk acht zonden, maar om dat te begrijpen moet je echt gaan kijken. Opnieuw bewijst ‘Bam’ dat kleinschalig muziektheater ook groots kan zijn.

Hans Puik 07-07-23

Door de bril van Annie M.G. vond ik persoonlijk één van de beste voorstellingen die ik het afgelopen jaar heb gezien. Nu heeft Stichting BAM een nieuw programma, ‘Zo Zonde’ dat vrijdagavond (7 juli) in première gaat op de bijzondere locatie van Bruijs Jachtbouw in Bergen op Zoom.

Beluister onderstaand de podcast met interviews met Evelien Hoogeveen, Rik Ernest en Marcel van As


Voor degenen die ze nog niet kennen, een korte introductie van ‘Bam’. De drie letters staan voor Bergse Alliantie voor Muziektheater. De groep is ontstaan vanuit de behoefte naar verdieping en groei met een club ervaren theaterdieren. Vanuit de wens om talenten verder te ontwikkelen is in 2019 BAM opgericht.

En nu is er dus de voorstelling ‘Zo Zonde’. Totaal iets anders dan de vorige keer, maar dat is juist wat BAM wil: Iedere keer iets verrassends brengen. De zeven hoofdzonden staan centraal, alhoewel het zeker geen lesje is in ‘zondenoverdenking’. De muzieknummers zijn gekoppeld aan zonden als hebzucht of afgunst. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik zei dat ik ging, maar ik ga niet’, het grappige lied van Yentl & De Boer. Ook het prachtige ‘Ravijn’ van Veldhuis en Kemper komt voorbij. En zelfs K3’s ‘Alle Kleuren’, maar dan in een compleet ander jasje.

Het stuk speelt zich af op de werkvloer en het publiek kijkt naar een bedrijf op het randje van faillissement. Dat heeft uiteraard een sterke invloed op de werknemers. Ieder bedrijfslid belichaamt zijn of haar eigen zonde. Zo zijn er de directeur (Roy Franssen), de Senior Salesmanger (Rik Ernest), de werknemer (Lonneke van Broekhoven), de directiesecretaresse (Evelien Hoogeveen) en wat te denken van de stagiaire (Kim van Dessel), telefoniste (Marieke Verkamman), receptionist (Albert-Jan Verhees) en kantinebeheerder (Jeroen Hendrickx).


Evelien Hoogeveen legt kort uit wat toeschouwers mogen verwachten. ,,We nemen het publiek mee naar een mooie unieke oude loods uit 1960, we toveren deze om in een bedrijfssetting met werknemers. Het publiek maakt een muzikale reis langs typische figuren die je ook op je werk tegen kunt komen. Denk aan een stagiaire die begint aan zijn of haar carrière of de chagrijnige of jaloerse werknemer.”

De sterk uitvergrote karakters zijn heerlijk om naar te kijken. De flirtende collega, de collega die de hele dag uit z’n neus loop te eten, volop herkenning. Het muzikale combo - bestaande uit Sander van Gaans, Erwin Leijs, Arno Kuipers en Arnold Zoutman - is uiteraard weer onmisbaar bij deze voorstelling en knap opgenomen in het totaalplaatje. Het decor staat overigens vol met lege flessen. Zo te zien is er heel wat wodka doorheen gegaan de laatste weken op kantoor.


Erwin Leijs is verantwoordelijk voor de muzikale leiding en de regie van ‘Zo Zonde’ is in handen van Marcel van As, die eerder ook ‘Door de bril van Annie MG’ heeft geregisseerd. Het proces richting de voorstelling getuigt van een ongelofelijke creativiteit. ,,Vanuit improvisaties is dit geheel tot stand gekomen”, vertelt Van As. ,,We zijn begonnen met zeven grote vellen papier met daarop de hoofdzonden. Het was aan de spelers om te associëren rondom deze zonden. Liedjes, teksten, personen; alles wat in ze op kwam. Vanaf dat moment zijn we maandenlang met z’n allen gaan bouwen aan het uiteindelijke eindproduct.”


Voor Rik Ernest is het de eerste keer dat hij onderdeel is van de ‘Bam-familie’. ,,Erg tof”, klinkt hij enthousiast. ,,Ik ben vooral gewend met een strak script te werken en hier kun je volledig je creativiteit en muzikaliteit kwijt. Het is een fantastische groep om mee te mogen doen. Ik voel me vereerd dat ik er bij ben.” Tot slot geeft hij nog een zetje waarom iedereen de komende dagen richting de speellocatie bij Bruijs Jachtbouw moet komen. ,,Als je van drama houdt en van humor, moet je zeker komen kijken.”
Die woorden kan ik alleen maar onderschrijven. De kwaliteit en muzikaliteit straalt er weer van af. Ik zou zeggen, ga vooral kijken.

Vrijdag 7 & zaterdag 8 juli om 21.00 uur bij Bruijs Jachtbouw in Bergen op Zoom.


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn