De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Vlaamse hitmachine Metejoor imponeert in Gebouw-T in Bergen op Zoom

Metejoor, samen met zus Lisa op het podium in Gebouw-T. Foto Hans Puik

 

Metejoor stond vrijdagavond op de bühne in Bergen op Zoom. In het gezellige poppodium Gebouw-T zong hij al zijn bekende hits. Het werd een avond met een combinatie van catchy nummers en emotionele teksten, gezongen door één van de beste stemmen van Vlaanderen. Lees het sfeerverslag, bekijk de foto's en de video!

Foto's, video en verslag door Hans Puik, 21-04-23.

Voor wie Gebouw-T nog nooit heeft bezocht, zet het op je to-do-list. Het is een aanrader, zo blijkt deze vrijdagavond. Gebouw-T is begin 2011 geopend en bevindt zich in een monumentaal pand aan het Wilhelminaveld 96; een militaire manege die is omgebouwd tot volwaardige popzaal. Het is in enkele jaren uitgegroeid tot hét poppodium van Bergen op Zoom en omgeving. De zaal – met een capaciteit van 700 bezoekers – straalt warmte en gezelligheid uit. Niet voor niets reizen dan ook vele artiesten van naam en faam naar Bergen op Zoom om op deze plek te kunnen spelen. Voorbije weken stonden onder andere Roué Verveer en Triggerfinger op het podium in Gebouw-T, deze avond is de beurt aan de Vlaamse zanger Joris van Rossem, beter bekend onder zijn artiestennaam Metejoor.

Heeft Metejoor nog introductie nodig? Voor sommigen misschien wel. 'Rendez-vous', '1 op een miljoen' en 'Kijk ons nou' zijn enkele van zijn bekende hits. Met een grootvader die een grote fan was van Nederlandstalig repertoire stond het in de sterren geschreven dat ook Joris vroeg of laat zijn stappen zou zetten in de muziekbranche. Jongere zus Lisa, die in 2016 deelnam aan ‘The Voice van Vlaanderen’, nam hem mee naar de studio van producer Hans Francken. Na een zangtest wist Hans het zeker: 'Je stem slaat in als een meteoor!'

BEKIJK ONDERSTAAND DE VIDEO MET EEN KORTE COMPILATIE VAN DE AVOND (onder de video gaat het verslag verder)


Dé grote doorbraak kwam er in januari 2021 met '1 op een miljoen', een duet met Babet. Het nummer werd opgepikt door radiozenders in Vlaanderen én Nederland en kreeg een lang leven in de hitlijsten, wat resulteerde in Metejoor’s eerste nummer 1 hit met platina-status in de Ultratop. Samen met Emma Heesters bracht hij daarna 'Rendez-vous' uit – het nummer stond weken op nummer 1 in de Vlaamse Ultratoplijst én in de Nederlandse Top40 en heeft méér dan vijf miljoen streams op de teller. Zijn laatste single ‘Wat Wil Je Van Mij’  is onlangs uitgebracht en is een duet met de Nederlandse singer-songwriter Hannah Mae. Inmiddels zou je Metejoor een Vlaamse hitmachine kunnen noemen.

Maar hoe populair is hij in Nederland? Daar probeer ik deze vrijdagavond achter te komen. In België kan hij niet ongezien over straat. In zijn thuisland is hij momenteel wekelijks te zien in het Tv-programma Liefde voor Muziek (vergelijkbaar met Beste Zangers in Nederland). Daar zingt hij – samen met o.a. Jaap Reesema en Stef Bos – hits van andere artiesten, maar dan in een andere uitvoering. Uit dit programma komt het nummer 'Schaduw', een vertaling van ‘Shallow’ van Lady Gaga en Bradley Cooper. Het is een ode aan de bijzondere band die Metejoor heeft met zijn zus Lisa, die tevens zijn vaste achtergrondzangeres is. Het is een ‘kippenvelmoment’ tijdens een prachtig concert.

Voor Metejoor is het een soort comeback in Bergen op Zoom. Enkele jaren geleden stond hij er ook al eens. Nog aan het begin van zijn carrière speelde hij toen in het voorprogramma van Clouseau. Nu komen alle mensen speciaal voor hem en zijn band.  De zaal – overigens gevuld met behoorlijk veel Vlamingen - zingt deze avond zo’n beetje alle hits woord voor woord mee.  Met name de bekende duetten gaan er in als zoete broodjes. ‘Kijk ons nou, we zijn weer terug bij af. We lijken wel weer 18 jaar, nu snap ik waarop zij is afgeknapt..’ Het zijn zinnen uit het liedje dat hij samen met Snelle opnam. De lyrics blijken bij iedereen bekend. Ook de zin: ‘Ik wil je nu, vanavond morgenvroeg, want ik heb nooit genoeg, genoe-oe-oe-oeg’ wordt luidkeels mee gegalmd.  ‘Als je me beter wil leren kennen, kunt u een roddelblaadje kopen’, roept de zanger tijdens het begin van het concert vanaf het podium. Daarmee maakt hij een knipoog naar de berichtgeving over zijn vermeende affaire met K3-Julia. ‘Maar u moet niet alles geloven wat ze schrijven hoor’, voegt hij daar aan toe. Vervolgens speelt hij ‘Cappuccino’, een aanstekelijk nummer over zijn favoriete drank.

Vanaf moment één spat de energie van het podium af. Het is waarschijnlijk de combinatie van uptempo nummers en ballads en de afwisseling van luchtige teksten en rake woorden die het optreden speciaal maken. Aan de ene kant een gevoelig nummer over ‘de mensen aan de zijlijn, wat denken ze van mij?’ en daarna weer het vrolijke ‘Dit is wat mijn mama zei’. Het is een formule die ook in Nederland uitstekend werkt. Van Metejoor gaan we ongetwijfeld nog veel meer horen. Conclusie: Top avond met een top zanger en dito band.


 


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn