De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Karin Bloemen eert muzikale helden

Karin Bloemen komt, samen met de Old School Band, naar Renesse om de mooiste liederen van haar muzikale helden en heldinnen te zingen. Van Prince tot Stevie Wonder en van Billie Holiday tot Amy Winehouse.

HANS PUIK - 31/01/23

De nummers die ze tijdens de show mag voordragen omschrijft ze als ‘juweeltjes’. Karin Bloemen begint spontaan te zingen als ze één voor één laat passeren welke liedjes in de voorstelling zitten. ,,Allemaal repertoire van de beste artiesten en componisten ter wereld”, vertelt ze. ,,Back to black van Amy Winehouse is mijn favoriete song. We hebben alle nummers ons eigen sausje gegeven en dat is een waanzinnig arrangement geworden. Muzikaal bloedmooi, maar ook theatraal geweldig. Iedere keer hoor je aan het applaus bij Back to Black dat het publiek ook omvergeblazen is.”

Foto Rob Becker

Een gesprek met Karin Bloemen is nooit saai. Ze is spontaan, extravagant en passioneel als ze spreekt over muziek. ,,Vroeger op school werd ik de ‘dramasaurus’ van de klas genoemd”, laat ze in een tussenzin weten. Wat de huidige reeks optredens bijzonder maakt is dat ze voor het eerst sinds lange tijd samen op het podium staat met haar man Marnix Busstra. ,,Hij speelt in de Old School Band en ik heb hem eindelijk weten te strikken. Ik heb Marnix leren kennen bij de show ‘Karin in concert’ in 1992. Mijn bassist Norbert kende hem goed en nodigde hem uit als vervanger van de gitarist. In die periode werden we smoorverliefd. Marnix sprak toen de historische woorden: ‘Ik ga niet in je band spelen hoor. Ik ben je partner of je gitarist, maar allebei lijkt me licht problematisch.’” Dat wil niet zeggen dat Bloemen de voorbije 30 jaar geen hulp heeft gehad van haar partner bij haar shows. Busstra regisseerde enkele voorstellingen, schreef liedjes en dacht volop mee over de invulling van optredens. In de muziek volgde hij zijn eigen pad. ,,Marnix heeft over de hele wereld gespeeld. Met zijn jazzband was hij een hit in landen als China, Korea, Indonesië en Japan. In Amerika krijgen zijn cd’s waanzinnige recensies, maar in Nederland is hij relatief onbekend. Hier is jazz een ondergeschoven kindje.” In tegenstelling tot haar man groeide Bloemen niet op met muziek van bekende jazzartiesten als Ella Fitzgerald en Billie Holiday. ,,Ik ben groot gebracht met operazangeressen als Maria Callas en Cristina Deutekom. Toen Marnix mij de muziek van enkele grote jazzzangeressen liet horen, werd ik omvergeblazen. Vooral door Ella Fitzgerald, zij was als een zingende engel.”

Bloemen doet nog uit de boeken waarom haar man nu wel overstag is gegaan om samen met haar op te treden. ,,Onze kinderen studeren en zijn het huis uit en we waren recent 25 jaar getrouwd. Dit voelde als het moment om samen een show te doen. Allebei waren we het snel eens, dat moest een muzikale avond worden met medewerking van een complete band.” Bloemen is veelzijdig, een bekende verschijning in musicals en tv-programma’s en ook cabaretière van beroep. Maar muziek is en blijft haar grootste liefde. ,,Muziek kan mij uit diepe dalen trekken, emotioneren, aan het lachen brengen en laten genieten. Als 15-jarig meisje zong ik op zangles klassiek repertoire, van Schubert tot Mozart. Ik wilde naar het conservatorium, maar klassieke muziek was mij te dierbaar. Het maakt mij te emotioneel. Als ik daar mijn beroep van had gemaakt was ik mijn hele leven emotioneel incontinent geweest. Dus koos ik voor de kleinkunstacademie, voor de veiligheid van cabaret.” Die humor zal ze ook a.s. zaterdag in het dorpshuis in Renesse gebruiken. ,,Ik moet publiek ook laten lachen, anders wordt het allemaal te zware kost. In mijn theatershows ben ik altijd op zoek naar de volle emotie en dan weer de volle lach. Ik vertel verhalen rondom een nummer en zoek de kwinkslag. Niets mooiers dan een lach en luchtigheid brengen en daarna een prachtig lied zingen.”

04/02/2023 20:15 uur Dorpshuis Renesse bij Theaters aan Zee: Karin Bloemen en de Old School Band.
Kaarten te bestellen via deze link

 
 
 
E-mailen
LinkedIn