De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Als ik Kate Bush zou imiteren, val ik door de mand

Foto Dani Silvia

Ze heeft een voorliefde voor metal en rock, maar is vooral een veelzijdig artiest. Anneke van Giersbergen speelde al op alle grote festivals in Europa en is nu toe aan haar vierde theatertournee. Daarin brengt ze een ode aan Kate Bush.

Hans Puik 17-02-22 LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Anneke van Giersbergen, geboren 8 maart 1973 in Sint-Michielsgestel, is een allround zangeres. Meest bekend is ze misschien wel van haar periode bij de metalband The Gathering, waarmee ze tussen 1994 en 2007 verschillende successen behaalde. Maar ze deed veel meer, ze toerde met Devin Townsend, zong bij de Americana-band Lorrainville, stond solo in het voorprogramma van Within Temptation en was vorig jaar één van de deelnemers aan ‘Beste Zangers’. ,,Dat was een super ervaring”, zegt ze, refererend aan de opnames van het populaire Tv-programma. ,,Ik heb een lied in het Turks gezongen, dus ik heb er veel Turkse fans bij gekregen. In de Turkse variant van RTL Boulevard, was het groot nieuws dat ‘die Nederlandse uit de metalscéne’ een nummer van Karsu en Mustafa Sandal zong. ‘Misschien nog wel mooier dan het origineel’, kreeg ik regelmatig te horen.”

Momenteel toert de Brabantse zangeres door het land met een theatertour waarin ze liedjes brengt van de Britse singer-songwriter Kate Bush. ,,Zij is een van mijn grote inspiratiebronnen. Niet alleen als zangeres, ook als persoon. Ik vind het een geweldig mens en haar stem is onnavolgbaar. Zij gaat theatraal om met haar performance en met haar producties. In haar videoclips spreekt het visuele stuk me ook aan. Als je haar optredens vergelijkt met andere zangeressen, stijgt ze mijlenver boven de rest uit.” En toch is het vooral de stem die Kate Bush tot een unieke zangeres maakt. ,,Ze reist al heel mijn leven met me mee”, zegt Van Giersbergen. ,,Ik was 5 jaar toen Kate Bush haar eerste album ‘The kick inside’ uitbracht. Het moment dat ik voor het eerst haar bekendste nummer ‘Wuthering Heights’ hoorde, werd ik omver geblazen. Wat een stem, zo hoog, zo mooi. Niemand klinkt zoals zij.” Het weerhoudt Van Giersbergen er niet van om een show te maken, vol met liedjes van haar idool. “‘Niemand zou je de muziek van Kate Bush toevertrouwen, behalve Anneke van Giersbergen’, twitterde een bezoeker na afloop van een van mijn optredens. Dat voelde als een groot compliment. Ik dacht: weet je wat, dat ga ik doen. Een theatertour volledig in het teken van haar. Het wordt zeker geen coverbandsfeer. Ik heb het eigen gemaakt en zal niets kopiëren. Als ik Kate Bush zou imiteren, val ik hard door de mand. Dat kan en wil ik niet. Samen met mijn drie muzikanten zal ik haar grote hits in een nieuw jasje steken en ook liedjes brengen die ik zelf prachtig vind.” Één van die wat minder bekende nummers is You’re the one. ,,Dat lied raakte mij meteen toen ik het hoorde. De teksten van Kate Bush zijn poëtisch, met veel beeldspraak. You’re the one heeft juist meer een praktische tekst, het gaat over een verloren liefde. Voor veel mensen is het onbekend, maar het mag niet ontbreken in onze show.”

Van Giersbergen is, net als haar collega’s, vooral in haar nopjes dat ze weer op een podium mag staan. ,,Optreden, daar word ik een gelukkiger mens van. Net als veel anderen, zat ik in een sombere periode. Om me heen zie ik weer stralende gezichten als ik naar artiesten kijk. We zijn zo blij dat er weer steeds meer mogelijk is.” Woensdagavond speelt ze in het Ledeltheater in Oostburg. Het wordt een nieuw hoofdstuk aan haar lijst optredens in Zeeland, al heeft ze meer goede herinneringen aan de provincie. ,,Mijn vader was een ambachtelijke timmerman en bouwde zeilboten. Ieder jaar gingen we met de boot op vakantie en we hebben veel in Zeeland gevaren. Mijn mooiste herinnering heb ik aan het optreden samen met BLØF op Concert at Sea in 2017. Peter Slager heb ik al gebeld met de mededeling dat ik weer in Zeeland kom spelen, het zou leuk zijn als ook hij weer komt kijken.”

Woensdag 23 februari, Ledeltheater, 20.00 uur: Anneke van Giersbergen brengt ode aan Kate Bush

 
 
 
E-mailen
LinkedIn