De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Philippe Geubels tourt door Nederland: Droogste komiek van België is ook bij ons razendpopulair

Met een badkuip als enige decorstuk trekt Philippe Geubels langs de Nederlandse theaters. De gortdroge komiek stond donderdagavond in een uitverkochte De Maagd in Bergen op Zoom en aansluitend twee avonden in het Scheldetheater in Terneuzen. Ook voor die voorstellingen waren alle kaarten in mum van tijd verkocht. Ik nam vrijdagavond een kijkje bij de populairste grappenmaker van Vlaanderen.

Hans Puik – 09/02/24

Gehuld in badjas (peignoir zeggen de Vlamingen) betreed Philippe Geubels het podium van het Scheldetheater. De show is daarvoor geopend door Jasper Posson. Hij verzorgt de eerste twintig minuten het voorprogramma. Dat doet hij bijzonder goed, in ultrahoog tempo maakt hij grappen over ‘zijn lief’, over hotelketen Van der Valk, eigenlijk over alles uit zijn dagelijks leven. Onthoud deze naam zou ik willen zeggen.

Daarna is het de beurt aan de man waar iedereen deze avond een kaartje voor heeft gekocht: Philippe Geubels. Zijn vader vroeg ooit aan hem ‘wat doe je graag?’, zijn antwoord ‘in bad gaan’. ‘Daar ga je nooit geld mee verdienen”, was de reactie van zijn vader. Maar tijdens deze tour wordt het tegendeel bewezen.

Een grappig uitgangspunt voor een voorstelling van de komiek die de laatste jaren in rap tempo zijn naam heeft gevestigd. Naast cabaretier is Geubels een bekende TV-persoonlijkheid. In België is hij een van de vaste juryleden van De Slimste Mens ter Wereld. Ook presenteerde hij programma’s als ‘Taboe’, ‘Hotel Römantiek’ en ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’. Ook in Nederland krijgt hij steeds meer zendtijd. Bijvoorbeeld als presentator van de medische panelquiz ‘Is er een dokter in de zaal?’, of zijn bijdrages aan ‘Geubels en de Hollanders’ en ‘Beste Kijkers’. Het begon trouwens allemaal in ons land met zijn rol als bewaker in de videoclip ‘Ze lijkt net niet op jou’, een nummer van Nick & Simon. Voor wie die video niet kent, zoek ‘m maar eens op.

Terug naar de avond. Die verloopt dolkomisch. ‘Je moet wel heel grappig zijn als je met een monotone stem een avondlang weet te boeien’, zegt een bezoeker bij het binnentreden van de zaal. Dat klopt helemaal. Hij moet het niet hebben van de special effects of zijn onvermoeibare energie. Geubels’ vlakke intonatie is zijn handelsmerk geworden, maar nog meer zijn talent om met precies de juiste woorden en juiste timing een constante lach op de gezichten van de mensen in de zaal te toveren.

Het gaat over de momenten dat de KPN belt, of dat iemand met een onbekend nummer verkeerd verbonden is. Hoe Geubels daar mee omgaat, volledig in eigen stijl. Of over te dure foodtrucks. Of over de vraag of droge was uit de droger extra droog moet worden, of dat ‘gewoon droog’ droog genoeg is? Volgt u ‘m nog? En de wijze lessen: ‘lachen is het beste medicijn, behalve als je aan de diarree bent’ en ‘eten kan je dag maken of kraken’.

Klinkt als een hoop flauwekul bij elkaar, en misschien is dat ook wel zo. Al maakt hij het ook persoonlijk als hij spreekt over het verlies van zijn moeder (toen hij kind was) en het overlijden van een goede vriend met als boodschap aan het einde van de show ‘Loop niet weg voor je verdriet’.

Maar al met al is het Geubels op z’n best. Grappen over zijn huwelijk, dat al 23 jaar stand houdt. Uiteraard grappen over seks.  Het muzikale hoogstandje van de avond is ‘We zijn er bijna’ en Tamar op de eerste rij zal de show vast ook nooit meer vergeten (iets met een ervaring die de cabaretier had toen hij bij ‘haar’ aanbelde).

Aan het eind van de voorstelling stapt Geubels echt in bad. En ja, er zit echt water in. Hij eindigt – vanuit de badkuip - met de woorden ‘zo, en nu mogen jullie allemaal weg’. Het is het slot van een show die voorbij is gevolgen.

Voor wie geen kaartje heeft kunnen krijgen voor de shows in Terneuzen, Philippe Geubels is o.a. nog te zien in het Chassé Theater in Breda, van 27 t/m 30 maart.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn