De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Liedjes om te lachen, poëzie om te schateren

Foto Chiel Eijt

Het eerste theaterweekend van 2022 is dan eindelijk aanstaande met weer een aardige programmering in de Zeeuwse theaters. Een voorstelling die er uitspringt is de LichteGedichtenDag. Zaterdag staan woordkunstenaars samen op het podium in Middelburg voor een voorstelling vol met vrolijke verzen en hilarische liederen.

Hans Puik 27-01-22

De landelijke LichteGedichtenDag (afgeleid van de Engelse benaming ‘Light verse’) is sinds 2017 een jaarlijkse traditie en wordt iedere keer gehouden op een andere plek in Nederland. Zelden komen zoveel gelauwerde taalvirtuozen in één voorstelling bijeen als komend weekend. Bekende namen als Erik van Muiswinkel en Ivo de Wijs, gecombineerd met regionaal talent. ,,Veel mensen denken bij gedichten voordragen aan een stil publiek dat kijkt naar een dichter achter een katheter, met een ingetogen en beschaafd applaus tot gevolg” zegt Frank van Pamelen, presentator van de avond. ,,Deze voorstelling is alles behalve dat. Het is één groot taalfeest, waarbij humor de boventoon voert.”

Van Pamelen is cabaretier, schrijver, dichter en kleinkunstenaar en had als kind al een voorliefde voor taal. Hij verruilde op 18-jarige leeftijd Zeeuws-Vlaanderen voor Tilburg om de universitaire studie ‘Letteren’ te volgen. ,,Knutselen met taal is mijn passie. Ik wil laten zien hoe kneedbaar, flexibel en humoristisch taal kan zijn. Dat zal gelden voor iedereen die zaterdag op het podium staat.”    

Plezierdichten is volgens Van Pamelen dan ook de meest cabareteske vorm van poëzie. ,,Drs. P is een trendsetter geweest in dit genre. Een paar jaar geleden was humor het thema van de poëzieweek. Dat vormde de aanleiding om een humoristische avond te organiseren met dichters en cabaretiers. De eerste keer in mijn woonplaats Tilburg was met 600 bezoekers meteen een groot succes. De jaren erna kreeg het een vervolg in Amsterdam, Naaldwijk en Haarlem en in 2021 moesten we het online houden. We waren die dag trending topic op Twitter omdat iedereen los ging op alle grappige stukjes. Eerlijk is eerlijk, niets is leuker dan het geheel live op een podium te zien. De versoepelingen kwamen op het juiste moment, dit weekend mogen we los in Middelburg.”

De Middelburgse schouwburg is niet voor niets gekozen. ,,De grote wens was om een keer naar Zeeland te komen vanwege de Zeeuwse wortels van nogal wat deelnemers: Katinka Polderman komt uit ’s-Heer Abtskerke, Raymond van de Ven was tot voor kort stadsdichter van Middelburg, Peter Knipmeijer is een van de nieuwe stadsdichters van Terneuzen, Jan J. Pieterse is geboren in Goes en ik ben geboren en getogen in Terneuzen.” Het is maar een greep uit de artiesten die medewerking aan de avond verlenen. ,,Oude meesters als Ivo de Wijs en Erik van Muiswinkel zijn er ook bij. Die laatste is bij velen bekend als cabaretier, maar hij schrijft ook ontzettend leuke gedichten met bizarre rijmkronkels. Ook hebben we taaltalenten als Theo Danes en Wietske Loebis. Johan Hoogeboom zal, net als Katinka Polderman, hilarische liederen brengen en Jan J. Pieters en ik mogen de boel presenteren. Kortom, iedereen mag schaterende schuddebuikpoëzie verwachten.”

Tot slot wil de geboren Terneuzenaar nog kwijt dat het beslist een interactieve avond wordt. ,,Het publiek kan lekker meedoen. Sommige gedichten zullen door de toeschouwers worden aangevuld en meezingen is allerminst verboden. Wij hebben allemaal erg veel zin om, na bijna twee jaar, eindelijk weer eens lol te hebben in een theater en vrolijkheid te bieden aan het publiek. Het taalplezier zal er vanaf spatten.”

Schouwburg Middelburg, Zaterdag 29 januari, 20.00 uur: LichteGedichtenDag


 
 
 
E-mailen
LinkedIn