De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Vrijdag 6 mei Improvisatieavond in Middelburg

Improvisatietheater, ook wel theatersport genoemd of impro, kende haar hoogtijdagen in de periode dat De Lama's miljoenen mensen aan de buis gekluisterd hielden. Voor iedereen die denkt, dat wil ik ook wel eens proberen, is er nu de kans!


Op vrijdag 6 mei is er weer een improvisatieavond van de Zeeuwse Theatergroep De Emoes, voor iedereen (vanaf 15 jaar) die het leuk lijkt om eens te improviseren. Tijdens de avond zijn er twee lessen, je hebt keuze tussen 19.00-20.30 of 20.35 tot 22.05 uur. Kosten zijn 10 euro per les en het is geschikt voor mensen zonder enige ervaring, maar ook voor ervaren acteurs en actrices.

Improvisatietheater is interactief, humoristisch en verrassend en iedereen kan het leren. Het staat garant voor onbekommerd plezier, energie en vrolijkheid na een dagje werk of school.Aanmelden vooraf is verplicht en kan via de volgende link: https://forms.gle/HeVK7mHaZkuS1URw7. Voor vragen en meer info kun je mailen naar theateremoes@hotmail.com.

Lees hieronder het artikel dat eerder gepubliceerd werd in de PZC:
Improvisatietheater bij De Emoes: Onbekommerd plezier na een dagje werk of school

MIDDELBURG - De Lama’s maakten het ongekend populair op tv: improvisatietheater. Zonder enige voorbereiding scenes spelen en mensen aan het lachen krijgen. Theatergroep De Emoes geeft Zeeuwen die kans ook. In de zomer van 2018 is Improvisatiegroep De Emoes opgericht in Middelburg. De groep begon met een mannetje of tien, er kwam een extra groep en uiteindelijk bezochten in ruim een jaar tijd meer dan 100 mensen de improvisatieavonden, afkomstig uit alle hoeken van Zeeland, zegt oprichter Hans Puik.


Wat doen jullie op zo’n avond?
,,Dat loopt erg uiteen. Velen kennen nog wel Lama-spelletjes als de draaideur, het moordspel en roetsjbaan door emoties. Daarnaast doen we games uit de theatersport. Wat de invullingen gemeen hebben, is dat je zonder voorbereiding of tekst de vloer op gaat.”

Waarom heb je deze groep opgericht?
,,Ik heb zelf onder meer de Ambitie gedaan, een Zeeuwse theateropleiding voor volwassenen, een jaartraining Fysiek Theater en diverse improvisatiecursussen. Toch vond ik nergens in Zeeland wat ik echt zocht: een theaterclub waar je veel aan spelen toekomt, veel leert van theater, veel afwisseling hebt en ook nog voor een betaalbare prijs. Daarom besloot ik in de zomer van 2018 zelf zoiets op te zetten.”

Hoe was het begin?
,,Het werd al snel duidelijk dat mensen deze theatervorm leuk vinden. De avonden werden steeds beter bezocht. Na een paar maanden zijn we een tweede groep begonnen op een andere avond. Regelmatig verzorg ik zelf de avonden, in afwisseling met Zeeuwse theaterdocenten, zoals Jonathan Perquin, Peter Adriaanse, Marieke Meijer, Joyce Timmerman, Bob van Schuylenburch en nog veel anderen.”

Is het te combineren met een andere theatervereniging?
,,Juist, heel goed. Sommige van onze bezoekers zijn lid van andere theaterverenigingen, zoals De Zeeuwse Komedie en het Middelburgs Theater. Die combinatie is prima te doen. De Emoes kunnen juist een prettige aanvulling zijn op een andere club. Bij veel theaterverenigingen doe je auditie voor een stuk en speel je vervolgens wel of niet mee in de voorstelling. Als je niet in het stuk zit, val je vaak tussen wal en schip. Bij De Emoes komt iedereen iedere keer aan voldoende spel op de vloer toe. Bovendien is het vrijblijvend, je betaalt alleen voor de avonden waarop je aanwezig bent. De afwisseling en vrijblijvendheid spreekt veel mensen aan.”

Waarom komen mensen?
,,Sommigen willen meer leren van acteren of later professioneel acteur of actrice worden. Anderen doen het om meer zelfvertrouwen te krijgen bij het geven van een presentatie. Hoofdzakelijk is het voor veel mensen een hele fijne uitlaatklep na een dag school of werk. Even onbezorgd uitleven en een beetje gek doen. Improviseren geeft meer energie dan een avondje sporten of bankhangen.”

Is ervaring vereist?
,,Nee, we hebben een mix van hele ervaren acteurs tot beginners. Op iedere leeftijd kun je genieten van improviseren. Onze jongste bezoeker is 16 jaar en de oudste 73 jaar. Het is bovendien een mooie mix van mannen en vrouwen.”

Leuke reacties?
,,Als mensen voor de eerste keer meedoen zie je vooraf de spanning op de gezichten. Logisch, het is immers voor velen een flinke stap buiten de comfortzone. Wanneer ik achteraf zie met hoeveel lol en energie de ‘debutanten’ naar huis gaan, geeft dat altijd een goed gevoel. Ik hoor van iedereen dat het bij ons heel veilig aanvoelt om de vloer op te gaan. Er is geen beoordeling en geen goed of fout. Het feit dat mensen de stap nemen om te improviseren is al meer dan goed genoeg. Uiteraard geldt ook bij improviseren: hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt.”


 
 
 
E-mailen
LinkedIn