De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Volgende week: Improvisatietheater in Bergen op Zoom en Roosendaal

“Improviseren geeft meer energie dan een avondje sporten of bankhangen”


Na jaren zonder improvisatietheater in de regio is er in de maand november voor iedereen vanaf 15 jaar de mogelijkheid om te improviseren in Bergen op Zoom en Roosendaal. ,,Voor veel mensen is improviseren een hele fijne uitlaatklep na een dag school of werk. Even onbezorgd uitleven en een beetje gek doen."

 

In Bergen op Zoom en Roosendaal zijn er komende week openbare avonden improvisatietheater. Iedereen vanaf 15 jaar die het leuk lijkt een keer te improviseren is van harte welkom. Improvisatietheater heeft in Nederland vooral bekendheid gekregen door tv-programma's als de Lama's en De Vloer Op. Sinds de oprichting van Theatergroep De Emoes staat ‘improviseren’ in de provincie Zeeland weer helemaal op de kaart. De groep verlegt haar grenzen en komt nu naar West-Brabant, om te kijken of daar net zoveel animo is als in Zeeland.. ,,Stiekem hebben veel mensen wel eens gedacht, dat zou ik ook willen”, vertelt docent improvisatietheater Hans Puik. ,,Zonder enige voorbereiding scènes spelen en de mensen aan het lachen krijgen. Bij De Emoes krijgt iedereen die kans.”

Een improvisatieavond typeert zich door onbekommerd plezier, energie en vrolijkheid na een dagje werk of school. Blokkades worden weggenomen en iedereen gaat op zoek naar zijn of haar unieke improvisatietalent. Avonden beginnen altijd met groepsoefeningen die het improvisatievermogen stimuleren en hulpmiddelen bieden om zonder voorbereiding te spelen.

Puik hoopt dat veel mensen de sprong in het diepe wagen en een keer mee komen improviseren. ,,Natuurlijk is het de eerste keer spannend, dat is voor iedereen zo. Maar als je het eenmaal een keer gedaan hebt, zul je merken hoeveel energie je er van krijgt. Improviseren geeft meer energie dan een avondje sporten of bankhangen. Het zou mooi zijn als dit initiatief nieuw leven kan blazen in improvisatietheater in West-Brabant. In Zeeland komen we met grote groepen meerdere keren per week bij elkaar, waarom zou dat niet in Bergen op Zoom en Roosendaal kunnen?”

Praktisch:
De openbare improvisatieavonden zijn op:
- Maandag 28 november in Het Fort, Bernadettestraat 4 in Bergen op Zoom. Tijdstip: 19.30-21.00 uur.
- Woensdag 30 november in de toneelzaal van Buurthuis Keijenburg, Keijenburg 70 in Roosendaal. Die avond zijn er twee lessen. Tijdstip: 19.15-20.45 uur en 20.45-22.15 uur.
Kosten zijn 10 euro per les.

Opgeven kan via mail (theateremoes@hotmail.com) of via het invullen van het volgende Google Formulier (https://forms.gle/5TPhVwSroJSyWoRs6) of via de facebookpagina: https://www.facebook.com/theatergroepdeemoes. (i.v.m. een beperkt aantal plaatsten is opgave vooraf verplicht).


Antwoorden op meest gestelde vragen:
Wat doen jullie zoal op een avond?
,,Dat is erg uiteenlopend. Velen kennen nog wel lama-spelletjes als de draaideur, diashow, het moordspel en roetsjbaan door emoties. Daarnaast doen we games uit de Theatersport. Wat de invullingen gemeen hebben, je gaat zonder voorbereiding of tekst de vloer op.”

Waarom komen mensen?
,,Bezoekers van de avonden hebben verschillende redenen om mee te doen. Sommigen willen meer leren van acteren of later professioneel acteur of actrice worden. Anderen doen het om meer zelfvertrouwen te krijgen bij het geven van een presentatie. Hoofdzakelijk is het voor veel mensen een hele fijne uitlaatklep na een dag school of werk. Even onbezorgd uitleven en een beetje gek doen. Improviseren geeft meer energie dan een avondje sporten of bankhangen.”

Is ervaring vereist?
,,Nee, we hebben een mix van hele ervaren acteurs tot beginners, die nog nooit iets met theater gedaan hebben. Op iedere leeftijd kun je genieten van improviseren. Onze jongste bezoeker is 15 jaar en de oudste 78 jaar. De rest zit daar qua leeftijd tussenin en het is bovendien een mooie mix van mannen en vrouwen. Improviseren is echt voor iedereen, eigenlijk is het leven één grote improvisatie.”

Leuke reacties?
,,Als mensen voor de eerste keer meedoen zie je vooraf de spanning op hun gezichten. Logisch en begrijpelijk, dat heeft iedereen. Het is immers voor velen een flinke stap buiten de comfortzone. Gelukkig ervaart iedereen dat onze avonden laagdrempelig zijn. Wanneer ik achteraf zie met hoeveel lol en energie de ‘debutanten’ naar huis gaan, geeft dat altijd een goed gevoel. Ik hoor van iedereen dat het bij ons heel veilig aan voelt om de vloer op te gaan. Er is geen beoordeling en geen goed of fout. Het feit dat mensen de stap nemen om te improviseren is al meer dan goed genoeg. Uiteraard geldt ook bij improviseren: hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt.”

LINKS NAAR ANDERE PUBLICATIES:
- Spotlight: https://www.spotlight.fm/nieuws/improvisatietheater-in-de-regio/
- Bergen op Zoom Nieuws: https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/activiteit/22329/improviseren-geeft-meer-energie-dan-een-avondje-sporten-of-bankhangen/
- Roosendaal Nieuws: https://roosendaal.nieuws.nl/cultuur/74074/improviseren-geeft-meer-energie-dan-een-avondje-sporten-of-bankhangen/
- Keigaaf Brabant: https://www.keigaafbrabant.nl/event/improvisatieavonden-in-bergen-op-zoom-en-roosendaal/

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn