De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Waylon vraagt tijdens albumpresentatie in Middelburg applaus voor Henny Vrienten

Na het afgelopen Gouden Televizier-Ring Gala kwam er een stroom van reacties op gang: ‘Waarom werd zanger Henny Vrienten niet herdacht?’ Waylon presenteerde zaterdagavond in de Schouwburg Middelburg zijn nieuwste album en vroeg een groot applaus voor de overleden zanger. Hij sprak van een schande dat Vrienten tijdens het gala geen seconden aandacht kreeg.

Hans Puik 23-10-22

Met de klanken van het Wilhelmus opent zaterdagavond de voorstelling ‘Gewoon Willem’. Waylon vervolgt met het lied ‘Willem, wat heb je grote handen’ en krijgt daarmee meteen de sfeer in de zaal. Het publiek kijkt wel even op van de verrassende start, het verwacht deze avond vooral liedjes van het nieuwe album van de zanger, een volledig Nederlandstalig album dat afgelopen week is uitgekomen. Maar voor de pauze is er weinig eigen werk van Waylon te horen, in plaats daarvan duikt hij dieper in de wereld van de Nederlandse popmuziek.

Zo zingt hij ‘Visite’ van Lenny Kuhr, ‘Beestjes’ van Ronnie en de Ronnies,  ‘Het werd zomer’ van Rob de Nijs en zelfs Normaal’s dialectsong ‘Hie kiek oe an’. Tussendoor vertelt hij verhalen uit zijn jeugd. Over de jongen die opgroeide in Apeldoorn en altijd in het Engels zong. ,,Ik was in mijn jeugd verliefd op Corry Konings”, klinkt het vanaf het podium. En ook vertelt Waylon dat zijn moeder huilend aan de telefoon hing op de dag dat de ‘Zangeres zonder naam’ overleed. ,,Rob de Nijs vertelde dat hij fan van me is”, zegt hij later in de show met pretoogjes. En hij breekt een lans voor het complete oeuvre van Robert Long. ,,Zoek zijn nummers maar eens op Youtube op”, geeft hij de bezoekers als tip mee.

Na de pauze krijgt het publiek wel veel liedjes te horen van zijn nieuwste album ‘Gewoon Willem’. Daarop staan elf nummers met veel variatie. Samen met schrijvers Joost Marsman, Sander Rozenboom en poëet Han Kooreneef, heeft hij Nederlandse teksten op mooie melodieën gemaakt. De met een countrysausje overgoten nummers ‘Niets voor lief’ en ‘Ergens in het midden’ zijn twee pareltjes op de plaat. En natuurlijk is er de hit ‘Tussen Jou en Mij’, een duet met Jan Smit, inmiddels al een oorwurm op verschillende radiostations. ,,Wil je een hit, dan bel je Jan Smit”, zegt Waylon over die samenwerking. Het mooiste moment op de avond is het oorverdovende applaus dat klinkt voor Henny Vrienten, de zanger die eerder dit jaar overleed. ,,Het is aan Henny Vrienten te danken dat ik hier vanavond in het Nederlands sta te zingen”, vertelt Waylon. Hij schreef zijn eerste Nederlandstalige lied voor het afscheid van De Wereld Draait Door, waar hij de Doe-Maar zanger voor belde: "Ik vroeg zijn hulp en had eigenlijk een nee verwacht, maar hij zei: ‘kom maar langs’. Door hem heb ik de tijd en ruimte genomen om te gaan schrijven." Het ontroerende lied ‘Afscheid zonder pijn’ zong Waylon live bij De Wereld Draait Door, zaterdagavond zingt hij het ook in Middelburg. Het is de ode die Vrienten niet kreeg op het Televizier-Ring Gala, maar binnen de muren van het theater komt het des te meer binnen bij het publiek. Zeker als iemand met de stem van Waylon het zingt, want ook in het Nederlands benadert hij de perfectie.

 BEKIJK DE VIDEO van het nummer 'Tussen jou en Mij' live in Middelburg:

 
 
 
E-mailen
LinkedIn