De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

,,Het lag voor de hand om na de liefde en het huwelijk het over familie te hebben"

Huub Stapel staat in het theater met zijn vierde solovoorstelling ‘Alleen Familie’. In zijn show komen alle facetten van families voorbij, de eeuwige band, familieruzies en nog veel meer.

HANS PUIK 16-03-23 (foto's Mark Engelen)


Schoonfamilie, stieffamilie, pleegfamilie, adoptiefamilie, oranjefamilie en de grootste familie van Nederland, familie is overal. Een huwelijk kun je ontbinden, een vriendschap kun je beëindigen. Maar familie is de enige band die blijft voor altijd. Huub Stapel leidt het publiek, persoonlijker dan ooit, langs feesten der herkenning en verborgen verledens.

Huub Stapel behoeft nauwelijks introductie. Hij debuteerde in 1981 op het toneel in Harold en Maude naast Mary Dresselhuys. Kort daarna speelde hij de hoofdrol in de Nederlandse filmklassieker De Lift (in regie van Dick Maas). Later volgden vele (hoofd)rollen in kaskrakers als Flodder, Amsterdamned, Van God Los, Smoorverliefd, Sint, Johan, De Goede Dood, Walhalla, Hemel op Aarde en De Zevende Hemel. Daarnaast vervulde hij de rol van burgemeester ‘Ed van Thijn’ in het televisiedrama Retour Den Haag en die van ‘Hendrik’ in de bekroonde televisieserie De Partizanen. Voor deze laatste rol ontving hij een Gouden Kalf voor Beste Acteur op het Filmfestival in Utrecht. Ook was Huub Stapel te bewonderen in de televisieseries als ‘Moeder Ik Wil Bij de Revue’ en de eerste 5 seizoen van Flikken Rotterdam.

Sinds 2003 staat hij na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Sindsdien heeft hij al succesvolle solovoorstellingen gespeeld: Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus en Het Huwelijk. En nu dus een hilarische, ontroerende en meeslepende voorstelling over die ene noemer waaronder wij allemaal vallen: familie.
Eigenlijk vindt zijn nieuwe voorstelling zijn oorsprong in het televisieprogramma Verborgen verleden waar Stapel begin 2022 in te zien was. Daar bleek dat Stapels vader zich aan het begin van de oorlog een lidmaatschap van de NSB had getekend. Een bijzonder verhaal, waar thuis nooit over gesproken werd. Tegelijkertijd herinnert Stapel zich een ‘fantastische vader’. Hij vroeg cabaretier en Jan Beuving (40) om de tekst te schrijven van Alleen Familie, plus een aantal liedjes. ,,Ik wilde dat een jong iemand de tekst zou schrijven voor deze solo”, vertelt Stapel. ,,En Jan schrijft zo tranentrekkend mooi. Naast mijn eigen familieverhaal zijn er een aantal liedjes, maar natuurlijk ook conferences over familiesituaties waar we bijna allemaal wel eens mee te maken hebben: een familieweekend bijvoorbeeld.”

Stapel bedacht het thema voor de voorstelling. ,,Ik ging zo wat dingen na in mijn familie en had het erover met mijn broers en zus. Er ligt zo veel voor het grijpen: het gaat over armoede, recht en onrecht, de geschiedenis, wie goed en wie fout was. Mijn ouders hielden ontzettend van elkaar en van ons, hun kinderen. Ook mijn talent komt uit de familie: mijn vader kon heel mooi meerstemmig zingen, mijn moeder droeg vaak gedichten voor, ze kende er wel honderd uit haar hoofd. Ze hielden van taal, net als ik. Dus het lag misschien wel voor de hand om na de liefde en het huwelijk het over familie te hebben.”

Jan Beuving bracht met het schrijven van Alleen Familie zijn twee liefdes bij elkaar. Beuving: ,,Ik ben cabaretier, maar ook een enorme toneelliefhebber. Het mooie is dat Huub een mengvorm brengt: het is niet echt cabaret, maar ook geen toneelmonoloog. En Huub is een hele goede acteur, dus daar wilde ik gebruik van maken. Ik heb bijvoorbeeld een monoloog van een Duitse officier voor hem geschreven die alleen maar praat in Shakesperiaanse vijfvoetige jamben.”

Familie is belangrijk voor Stapel. ,,Zeker nu ik opa ben van Scotty, mijn kleindochter. Ze is net twee geworden en ik pas een dag in de week op haar. Laatst heb ik aan mijn zoons gevraagd: hebben jullie een leuke jeugd gehad? Ze zeiden gelukkig volmondig: had niet beter gekund. Ik kan hetzelfde zeggen over mijn eigen ouders. Ondanks dat ik de omgekeerde onderbroeken van mijn oudere broers moest afdragen. Voor mijn tiende verjaardag kreeg ik de fiets waar al drie broers op hadden gereden, maar met nieuwe banden. Mooiste cadeau dat ik ooit heb gehad. Dus ja, ik ken het belang van familie en Jan heeft dat schitterend en grappig verwoord. Ik verheug me ontzettend op het spelen van Alleen Familie.”

Alleen Familie van Huub Stapel is o.a. te zien in:
Scheldetheater Terneuzen op zaterdag 18 maart
Chassé Theater Breda op vrijdag 7 april
Schouwburg Kunstmin Dordrecht op donderdag 20 april
De Kring Roosendaal op woensdag 17 mei

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn