De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Nog even in kerstsferen blijven met voorstelling 'De Oude Vrek'

Veel kerstbomen zijn inmiddels weer verwijderd uit woonkamers, maar wie nog een vleugje Kerst wil meepikken kan komend weekend terecht in Vlissingen. Daar speelt de Zeeuwse Komedie nog tweemaal het stuk ‘De oude Vrek’. Het verhaal van de vrek Scrooge is omgetoverd tot een muzikale familievoorstelling. Ik nam woensdagavond een kijkje bij een van de uitvoeringen in de Theaterzaal van Scheldehof.

Hans Puik 03-01-24

Een voorstelling met poppen, een gewaagde keuze. Regisseur Peter Adriaanse durfde het aan en maakte van het overbekende verhaal van Scrooge zijn eigen bewerking. Deels noodgedwongen, want vroeger regisseerde hij het stuk voor een cast van 40 volwassenen en kinderen. Dit keer bestaat de groep 'slechts' uit een zevental. Dat vraagt uiteraard om aanpassingen.

Laat ik beginnen met te zeggen hoe leuk het is dat Ine Kuipers weer op het toneel staat. Ze is de 80 jaar inmiddels ruimschoots gepasseerd, maar het toneelvak allerminst verleerd. Als 'verteller' neemt ze het publiek mee door het verhaal. Op het eind gaat ze ook nog dansend over het podium. Laten we hopen dat het naar meer smaakt en dat we haar vaker in toneelstukken gaan zien.

De andere spelers op het toneel zijn Tom Roovers, Gerda Verhoeff, Marleen Vermeer, Simone van der Schelde, Nanou Warman en Hans Huber. Die laatste speelt de rol van Scrooge. ,,Als klein kind is hij door zijn vader streng opgevoed”, zei Huber in een eerder interview over zijn rol. ,,Hij ging naar een kostschool en was bij kerst nooit thuis. Het is een oude vrek die sinds het overlijden van zijn partner Marley de kerstperiode is gaan haten. Op een avond valt hij in slaap en wordt hij als het ware gewekt door ‘de geesten van vroeger, heden en toekomst’. Zij proberen hem te tonen hoe hij zijn eigen leven en dat van de mensen om hem heen verpest. Dankzij die droom realiseert hij zich dat hij verkeerd bezig is. Hij probeert te veranderen in de aardige persoon die hij vroeger was. De chagrijnige Scrooge wordt bewust van zijn negativiteit.”

Scrooge vormt de rode draad door het stuk, een personage gebaseerd op het beroemde boek van Charles Dickens. Hans Huber zet die rol krachtig neer, erg knap. Of zo als tijdens een kort intermezzo aan het begin van de voorstelling wordt gezegd: 'hij heeft de uitstraling, de prachtige stem en het postuur'. Het is een verhaal met een boodschap. De oude, verbitterde vrek Ebenezer Scrooge heeft zich zijn leven lang gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij komt uiteindelijk tot het besef dat er belangrijkere zaken in het leven zijn dan dat.

Nanou Warman heeft gezorgd voor de aankleding van de poppen, dat is bijzonder goed gelukt. Daarnaast speelt zij met verve de 'poppenrol' van Tiny Tim en is haar zang van een hoog niveau. Want inderdaad, er zitten ook de nodige liederen in het stuk. Vooral het slotlied 'Vrolijk Kerstfeest' krijg je niet zomaar uit je hoofd, al vond ik ook het lied 'Zolang er Kerst is' een hoogtepunt. 

De poppen zorgen voor een extra moeilijkheidsgraad. Spelers moeten snel wisselen van rol. Dat gaat ze goed af. Gerda Verhoeff speelt de huishoudster die al 37 jaar voor Scrooge werkt. Ze krijgt constant woorden als 'domkop' of 'dommerd' naar haar hoofd geslingerd. En dan zijn er nog de geesten van verleden, heden en toekomst die tijdens een droom van Scrooge (doormiddel van poppen) zichtbaar worden. Zij zetten de knorrepot aan het denken. De flashbacks die worden gemaakt naar de vroegere Scrooge geven kleur aan het verhaal, je ziet dat er meer in hem zit dan alleen een brombeer.

Eindconclusie is dat het een zeer amusante en verrassende voorstelling is. Of het echt voor jonge kinderen is, weet ik niet zo goed. Daarvoor is het misschien net iets te complex. al begreep ik dat woensdagmiddag de zaal vol zat met kinderen die zich goed vermaakt hadden. De combinatie van snelheid, veel kledingwissels, muziek, de poppen, de sfeer van Londen 19e eeuw en een mooi verhaal maken het in elk geval meer dan de moeite waard.

De Oude Vrek is nog te zien op za 06/01 (19.30) en Zo 07/01 (15.00) in Theaterzaal Scheldehof in Vlissingen.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn