De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Recensie - Theatertalenten van Rotonde spelen een show in een show (inclusief podcast)

Een stuk in een stuk, dat is het uitgangspunt van de nieuwste voorstelling van Jeugdtheater Rotonde (die vrijdagavond in première gaat in Theater den Enghel in Bergen op Zoom). Het publiek komt niet naar een voorstelling van ‘Rotonde’, maar ze zien Toneelgroep Het Kruispunt een stuk opvoeren. Althans, een poging doen daartoe. Als toeschouwer heb je echt het idee dat je naar ‘Kruispunt’ kijkt i.p.v. Rotonde. Hét bewijs dat we te maken hebben met talentvolle acteurs en actrices.

Hans Puik 07-07-23

Jeugdtheater Rotonde in Bergen op Zoom biedt jeugd een unieke kans om met theater aan de slag te gaan. Om te leren, te ontdekken en uiteindelijk door te stromen naar grotere verenigingen in Bergen op Zoom. Dit keer dus met een uitvoering over de denkbeeldige toneelgroep Het Kruispunt. Onder leiding van de eveneens fictieve, maar zeer gedreven regisseur Pieter Kruidnagel brengen zij het moordmysterie ‘De Gelogen Waarheid’. Een show in een show, waar de nodige dingen mislukken.

Beluister onderstaand de podcast met interviews met Wouter Oosters, Joy van Leeuwen, Wouter van de Watering en Myrna Rockx


Wouter Oosters speelt de rol van Pieter Kruidnagel en de andere spelers in het stuk zijn: Jippe Huigens (Janne / Moeder), Anouk Raaijmakers (Anouk / Oma), Bieke van der Zanden (Benthe / Priscilla), Marieke Boeren (Anniek / Anniek), Kenji Hetzscholdt (Bryan / Donnie), Alexander Wyssmann (meerdere rollen), Mirthe Gladdines (Milou / Bestie), Roderik Weijenberg (Thijs / Buurtje Tobias), Willemijn Brouwer (Marjolijn / Buurtje Margareth), Bob Franken (Rudy / Boris Stroganov), Joy van Leeuwen (Sabine / Swing), Thomas Sterckx (Technicus Kees) en Myrna Rockx (Technicus Irma).

De cast (en crew) neemt het publiek mee naar een vakantiehuisje in de mysterieuze Zwarte Bergen, waar bij aankomst al gauw blijkt dat niets is wat het lijkt. Toch is het niet het verhaal dat de aandacht van de kijker weet vast te houden, maar de stuntelige uitvoering ervan. Tekst vergeten of te vroeg gezegd, het decor dat uitvalsverschijnselen heeft en onderdrukte emoties bij de castleden creëren een georganiseerde chaos waar nep en echt amper van elkaar te onderscheiden zijn.

Als kijker wordt je voortdurend op het verkeerde been gezet en de woedeaanvallen van Pieter Kruidnagel – die soms de wanhoop nabij is - zijn bijna vertederend. Je ziet dat hij van binnen ‘kookt’ als iets niet loopt zoals hij wil. Vergeten tekst, decor dat niet helemaal klopt, het komt allemaal voorbij. De voorstelling is een vier-akter van ruim een uur en blijft van begin tot eind boeien. Het stuk bevat veel humor, omdat een voorstelling centraal staat waarbij alles constant mis gaat. Erg origineel en grappig om naar te kijken. Ook verwarrend, maar dat is juist de bedoeling van de makers.

,,We moeten het niet te makkelijk maken voor de mensen”, zegt Wouter Oosters. Hij ziet de rol van Pieter Kruidnagel als ‘interessant om te spelen’. ,,Totaal iets anders dan dat ik gewend ben. Ik sta bijna constant op het podium, dat is een uitdaging.”

Soms denk je, wat hoort er bij en wat niet? Gaat het echt fout? Dat is de verwarring waar regisseur Wouter van de Watering juist naar op zoek is. ,,Ik ben tevreden als alles goed fout gaat. Maar vooral als mensen een leuke avond hebben gehad, vermaakt zijn en uit hun comfortzone worden getrokken.”

Joy van Leeuwen speelt voor de eerste keer mee bij Rotonde, zij is de swing en valt na het tweede bedrijf in voor de rol van moeder. ,,Het is een leuke groep mensen. Na de zomer wil ik een toneelstudie gaan volgen in Tilburg, maar ik wil zeker wel bij Rotonde blijven spelen. Je leert hier ontzettend veel en elke repetitie is een feestje.” Myrna Rockx is het daar volledig mee eens. Zij kruipt tijdens de voorstelling in de huid van technicus Irma. ,,Ik ben in het stuk verantwoordelijk voor het licht, alleen is mijn personage doof. Normaal reageer je op alles wat je hoort, maar nu moet ik alles negeren. Dat is niet eenvoudig, maar wel interessant om te doen.”

Wat een talentvolle bende, is het eerste wat in mij opkomt tijdens het zien van de generale. En wat bijzonder dat er zoveel jongeren in Bergen op Zoom enthousiast zijn om met theater bezig te zijn. ,,Een jaar geleden stonden we met slechts een handjevol spelers en ineens kregen we 10 nieuwe aanmeldingen”, zegt Van de Watering. ,,Geweldig dat zoveel jongeren Rotonde weten te vinden. We hopen nog heel lang talent klaar te stomen voor volwassen producties in de regio of voor een mooie carrière in de theaterwereld.”

Waar: Theater Den Enghel (Grote Markt 19, Bergen op Zoom)
Wanneer: Vrijdag 7 juli (18:30 uur, inclusief Streetfoodtheater), zaterdag 8 juli (19:30 uur) en zondag 9 juli (14:00 en 18:30 uur)

Rolverdeling
Wouter Oosters Pieter Kruidnagel
Jippe Huigens Janne / Moeder
Anouk Raaijmakers Anouk / Oma
Bieke van der Zanden Benthe / Priscilla
Marieke Boeren Anniek / Anniek
Kenji Hetzscholdt Bryan / Donnie
Alexander Wyssmann Meerdere rollen
Mirthe Gladdines Milou / Bestie
Roderik Weijenberg Thijs / Buurtje Tobias
Willemijn Brouwer Marjolijn / Buurtje Margareth
Bob Franken Rudy / Boris Stroganov
Joy van Leeuwen Sabine / Swing
Thomas Sterckx Technicus Kees
Myrna Rockx Technicus Irma

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn