De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Gevangeniskomedie om van te smullen, Prison Party in première in Antwerpen

Geheime gangen, ontsnappingsroutes, criminelen, bewakers en als hoofdthema: twee mannen die in de gevangenis terecht komen en daar zo snel mogelijk weg willen. Het zijn de ingrediënten voor de dolkomische gevangeniskomedie Prison Party van de Sven de Ridder Company. Donderdagavond (op ‘schrikkeldag’) ging de voorstelling in première in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Hans Puik 29/02/24

(beluister onderstaand de podcast met interviews na afloop van de première)

Prison Party brengt het publiek terug naar de jaren 30. In het bijzonder het gevangenisleven uit die periode met kostuums in kenmerkende retrolook. Een zware jongens komedie van Brik Van Dyck en Sven De Ridder, zo werd het stuk eerder aangekondigd. Die naam is een verwijzing naar de film ‘zware jongens’ van Gaston en Leo, een inspiratiebron voor de makers. ,,Een gevangeniskomedie stond al lang op ons wensenlijstje”, vertelt Sven de Ridder na afloop van de geslaagde première. ,,Je moet een gevangenis ‘funny’ maken om een comedy te krijgen. Daar hebben we alles aan gedaan.”

En of het ‘funny’ is. Het ene personage is nog grappiger dan het andere. De Ridder zelf speelt Herman Goedgezelschap, een valsmunter die voor vijf jaar de cel in moet. Collega Brik van Dyck is in het stuk Fons Laeremans, in het gangstermilieu wordt hij ‘de Larry’ genoemd. Na een bankoverval met als buit enkel dan valse munten kreeg ook hij vijf jaar celstraf. ,,Sven heeft me vanmorgen moeten oppeppen”, zegt Van Dyck talloze minuten na de voorstelling. ,,Deze keer gaat het mis, onze fantasie is te ver gegaan. Althans, dat was kort mijn gedachtegang. Gelukkig blijkt dat erg mee te vallen. Het publiek heeft volop gelachen en daarmee kwam de voorstelling automatisch in een hoog tempo terecht.”

Wanneer de twee bandieten de gevangenis in moeten komen ze in de cel bij Bill ‘bulldozer’ Dockx, een rol gespeeld door Ivan Pecnik. ,,Een heerlijke rol, want ik mag de overige gevangenen het leven zuur maken”, zegt Pecnik. ,,Bill is een domme spierbundel. Ik moest er wel iets voor over hebben om het personage eigen te maken. Ik heb me kaal geschoren en mijn snor laten staan. De gezichtsherkenning op mijn iPhone herkent me inmiddels niet meer.” Een acteur moet iets over hebben voor een glansrol, zullen we maar zeggen. Pecnik benadrukt  dat het decor een extra personage is, mede door de omvang en de vele speciale ruimtes. Dat heeft ook een keerzijde. De voorstelling gaat niet langs Belgische theaters trekken, Prison Party is alleen te zien in Theater Elckerlyc. Het decor is te omvangrijk om iedere keer mee te slepen, als dat al zou passen.Prison Party zit dus vol met grappige en uiteenlopende karakters. De andere drie personages zijn mysterieuze dame Antoinette (Dorien Reynaert), die meer dan één relatie blijkt te hebben, Kobe van Herwegen die Bernard Van Geel speelt, een cipier met een uit de hand gelopen goochelhobby, en tot slot de manke bewaakster Jeanne ‘darm’ Moeskops (Linda de Ridder). Voor De Ridder is het geweldig om weer met haar broer op het podium te staan, al zorgt haar rol voor de nodige uitdagingen. ,,Het is iets totaal anders dan normaal, een dame die streng en kortdaad is. Ook loop ik gedurende het hele stuk mank, dat was best even wennen.”

Het is al met al opnieuw een komedie om van te smullen. Het decor is geweldig vormgegeven. De scenes in de kruipgangen zijn hilarisch en ook de vondst van twee cellen naast elkaar met de cipiersruimte daarnaast is een schot in de roos. Het contrast tussen de onzekere witteboordcrimineel Herman en de robuuste gangster Bill zorgt ook voor veel humor. Het omvat momenten van slapstick, er is plots een goochelshow voor de pauze, er komt plots een non om de hoek kijken en zo kan ik nog wel even doorgaan met verrassende wendingen. Om nu alles al weg te geven is niet zo verstandig. Er is zelfs nog een rolletje voor de Belgische koning weggelegd. Al is dat ook een waarheid met een knipoog.

Kortom, wie komende weken in de buurt is van Antwerpen, ga zeker naar deze komedie kijken. Het is twee uur gegarandeerd vermaak. Prison Party is nog t/m eind maart meerdere keren te zien in Theater Elckerlyc. Tickets via https://www.svenderiddercompany.be.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn