De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek - Een avond met Olga Zuiderhoek en pianist Gerard Bouwhuis in de Zeeuwse Concertzaal


Totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek! Gerard speelt en Olga vertelt waarom: “De 20e eeuw telt twee wereldoorlogen, ik heb ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben.” A.s. dinsdag te zien in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is het refrein van Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied. Het werd de titel van dit programma van Olga Zuiderhoek over muziek uit haar 20e eeuw. Ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek, waar het om draait: Bartók, Antheil, Andriessen, Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky.

Olga Zuiderhoek (1946) is actrice. Na jarenlang verbonden te zijn geweest aan Het Werkteater Amsterdam, werkte ze onder meer voor muziektheatergroep Orkater en de Mexicaanse Hond. Ook speelde ze in vele nieuw geschreven toneelstukken van Adriaan van Dis, Judith Herzberg, Paul Haenen, Frank Houtappels, Robert Alberdingk Thijm, Wim T Schippers, Kees van Kooten en Alex van Warmerdam.

Ook werkte ze voor film,  Duif in Abel van Alex van Warmerdam; de rechter in Ja zuster Nee zuster van Pieter Kramer;  de moeder in April, May en June van Frank Houtappels & Will Koopman;  moeder Fiep in Penoza van Diederik van Rooyen. En van televisiewerk herinnert ze zich: Wanda Vaasbeck in We zijn weer thuis van Wim T Schippers;  Seth en Fiona met Paul de Leeuw en Kees Prins; Eefje, vriendin van Hendrik Groen in serie 1;  Moeder Fiep in Penoza  en nu  In Freudesnaam van Pieter Hulst.
Ze maakte een kookboek over natriumarm eten: ‘Ongezouten Zuiderhoek’ ism journalist Ingrid Harms en met tekeningen van Peter van Straaten.

Pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Hij geeft recitals en is een veelgevraagd gast bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland. Hij was als solist betrokken bij uitvoeringen met onder andere  Schönberg Ensemble, Ebony Band, LOOS, Nederlands Blazersensemble en het  Radio Kamerorkest met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Peter Eötvös en Emilio Pomarico. In 1978 richtte hij met Cees van Zeeland het Pianoduo op. In de loop van zijn carriere heeft Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Martijn Padding, Rob Zuidam en Guus Janssen. Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid-Amerika, Canada Australië en Japan. Met de violiste Heleen Hulst vormt hij sinds 1998 een duo en samen richtten zij in 2005 Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble gespecialiseerd in de kamermuziek van de 20e en 21e eeuw. Voor zijn bijzondere inzet voor de hedendaagse Nederlandse muziek ontving hij in 2003 de Theo Bruinsprijs. Gerard Bouwhuis is docent hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en is lid van het muzikantencollectief Splendor.

Dinsdag 13 December, 19.30 uur in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg

 
 
 
E-mailen
LinkedIn