De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Indrukwekkende avond in het teken van uitsluiting

Dinsdagavond vond in Theater de Mythe in Goes de voorstelling ‘Onvertelde verhalen – Zeeland Inclusief’ plaats. Het werd een indrukwekkende avond met verhalen over uitsluiting. Het thema was, iedereen hoort er bij en iedereen mag er zijn. Of je nu autisme hebt, een beperking of wat dan ook, voor iedereen is een plaats in deze wereld.

Hans Puik 22-03-23 (foto's Josien de Graaf, video: Tim Koeman)

'I'm not scared to be seen, I make no apologies, this is me.' Het zijn de slotregels van het slotlied van de avond, gebracht door de Musical-Vrienden uit Goes. Een avond waarop schrijnende verhalen voorbij komen over mensen die te maken hebben uitsluiting. Bijvoorbeeld Jeroen Hendrikx uit Wolphaartsdijk. Hij heeft CP (Cerebrale Parese) en in een vlijmscherpe monoloog spreekt hij zijn ongenoegen uit over de positie van mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’.

,,Toen ik van school afging moest ik me laten testen om in aanraking te komen voor een Wajong-uitkering", vertelde hij voorafgaand aan de voorstelling. ,,Eigenlijk moet je jezelf helemaal naar beneden halen tegenover iemand die gaat beoordelen of je gehandicapt genoeg bent. Voor dat je een stap op een werkvloer hebt gezet, raak je al gedemotiveerd. Bij mij is het dan nog gelukt een Wajong-uitkering te krijgen, maar bij sommigen niet. Als ze dan ook geen werk kunnen vinden, vallen ze volledig tussen wal en schip. Dat staat in schril contrast tot het plan vanuit de politiek om mensen met een beperking optimaal te begeleiden bij het vinden van een reguliere baan.”

Jeroen is niet de enige van de Jeugdtheaterschool Zeeland die op het podium staat, ook Jelle, Dimitri en Vincent delen hun bijzondere verhalen. Tussen de acts door hoor je een voice-over met verhalen van bijvoorbeeld een stotterende vrouw of een man die een deel van zijn arm mist. Het zijn allemaal echte verhalen uit Zeeland die deze avond tot leven komen.”

Bekijk onderstaand de video van het slotnummer van de avond;






 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn