De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Popkoor Flashback deelt het podium met cabaretduo Maartje & Kine

Een winters revuespektakel propvol Scandinavische sprookjes, inheemse goden, nostalgie en kolder. Op die manier wordt de voorstelling ‘Sneeuwbeesten’ van Maartje & Kine aangekondigd. Vrijdagavond stond het cabaretduo in Theater de Mythe in Goes, samen met het Goese popkoor Flashback. Later dit jaar is het duo o.a. nog te zien in Roosendaal en Rilland.

Hans Puik 26-01-24

Sneeuwbeesten is alweer de zesde voorstelling van Maartje & Kine. Voor hun huidige voorstellingenreeks werkt het cabaretduo (in iedere plaats van hun optreden) samen met een lokaal koor. In Goes is dat Popkoor Flashback. In totaal werken bijna 1300 koorleden mee aan deze wintertournee. De leden figureren als soldaten van het Duitse en Engelse leger. Met de beelden van loopgraven op de achtergrond komen twee delen van het koor elkaar tegemoet via de trappen van de theaterzaal. Het nummer ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy maakt het geheel compleet. Een unieke ervaring voor de koorleden, al blijft het bij een kort aandeel aan het slot van de show.

Voor wie het cabaretduo nog niet kent: Maartje en Kine, dat zijn Maartje de Boer en Kine Handlykken. Ze ontmoetten elkaar op station Delft in de winter van 2012. Kine kwam net van het conservatorium in Noorwegen en sprak gebrekkig Nederlands. Hun eerste optreden was op de Roodharigendag. Omdat de tekstschrijver had afgezegd, schreven ze hun eerste tekst op het onvolprezen ‘Meisjes met rode haren’. Het publiek sprak van een ‘best aardig’ optreden. Sindsdien zijn ze aardig op weg de ladder van het Nederlands cabaretlandschap te beklimmen. Steeds een treetje hoger.

Hun stijl? Ze houden allebei evenveel van Schubert als van Frans Bauer en ze blinken uit in de combinatie van klassieke én hypermoderne muziek. Hun voorstellingen zijn humoristisch én ontroerend, virtuoos én verrukkelijk plat. Samen spelen ze meer dan twintig instrumenten, waaronder de banjo, viool, piano, accordeon, balalaika, zingende zaag, autoharp en neusfluit. Ze zijn bekend van de NTR-documentaire ‘Maartje & Kine buigen niet’, over hun roadtrip naar Noorwegen in coronatijd. Ook kun je ze kennen van optredens bij Khalid & Sophie, Tijd voor Max, Opium op Oerol en Podium Klassiek of hun acts op festivals als Lowlands, Zwarte Cross en Paaspop en ze waren in Zeeland ook al te zien op Concert at Sea.

In Sneeuwbeesten doen Maartje & Kine er alles aan om de kerstgezelligheid uit Kines thuisland Noorwegen te verspreiden over heel Nederland. Als publiek maak je een vlucht langs meerdere continenten en krijg je een indruk hoe mensen over de hele wereld het ‘Feest van het Licht’ vieren. Mooie verhalen, o.a. over Twente en Stonehenge (iets met naaktlopen). Verschillende Kersttradities worden uitgediept en verhalen afgewisseld met mooie en grappige liedjes. Bijvoorbeeld het nummer over de vraag of de zangeres die ene hoge noot kan halen zorgt voor lachende gezichten in de zaal, evenals het nummer over de zorgverzekering. Andere liedjes hebben zinnen als 'Woon ik lekker bij mijn pa en ma' en 'je bent een rund als je met vuurwerk stunt'. Mike Boddé, de ex van Maartje, speelt ook nog een opvallende rol als verschrikkelijke sneeuwman. Of hij echt in het sneeuwmannenpak zat, laten we voor het gemak even in het midden, maar we zien hem wel verschijnen op een groot scherm. Wat volgt zijn enkele uitgedeelde sneren van ex tot ex.

De accordeon is het meest opvallende en dragende instrument van de avond. Het brutale sinterklaasgedicht is me ook bijgebleven, evenals de Noorse traditie waaraan Marco op rij 1 wordt onderworpen. Was die traditie werkelijk uitgevoerd, had hij nu vast enkele noten hoger gezongen.

Alles bij elkaar is het een feestelijke muzikale komedie van veelzijdige multitalenten. De aanwezigheid van het koor geeft extra ‘jus’ aan het geheel en de muzikaliteit druipt van deze show af. Of de introtekst (winters revuespektakel propvol Scandinavische sprookjes, inheemse goden, nostalgie en kolder) helemaal de lading dekt, dat weet ik niet. Soms is het een beetje chaotisch, een beetje veel, maar deze dames hebben alles in huis om door te groeien naar de top. Als ze daar al niet heel dicht in de buurt zijn. Voor wie Maartje en Kine nog wil ontdekken: Ze zijn o.a. nog te zien op 31 januari in De Kring in Roosendaal en op 11 mei bij Podium Reimerswaal in Rilland.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn