De Haarlemse Toneelgroep Het Volk is een klein gezelschap, dat inmiddels meer dan 40 jaar door Nederland en Vlaanderen reist met eigenzinnige voorstellingen. Het gezelschap staat jaarlijks rond de honderd keer op de planken, maar de komende maanden reizen ze voor het laatst met de voorstelling ‘De Bezoeking’.
Hans Puik 10-03-22, Link naar publicatie in PZC
In Rilland zijn de leden van Toneelgroep Het Volk graag geziene gasten. Vrijdagavond 18 maart treden ze voor de laatste keer op in Zeeland. ,,Ze zijn al een aantal keren bij ons geweest”, zegt Jacques Boonman van Podium Reimerswaal. ,, Het zijn topacteurs en hun voorstellingen bevatten veel humor. Als ik alleen maar naar de gezichten van Bert en Wigbolt kijk, schiet ik altijd meteen in de lach.” Bert en Wigbolt, dat zijn Bert Bunschoten (70) en Wigbolt Kruijver (71). Samen waren ze in 1976 oprichters van Toneelgroep Het Volk. Ze kozen ervoor toegankelijk en herkenbaar theater te maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal. ,,Literair toneel heeft altijd onze voorkeur gehad”, vertelt Kruijver. ,,Maar we heten ook niet voor niets ‘Het Volk’, we hebben altijd getracht een breed publiek aan te spreken.”
Einde tournees
In hun stukken komen absurdisme, humor en ontroering samen, mededogen met de mens als eeuwige underdog en gedoemd verliezer staan centraal. ,,Onze insteek is om op een amusante manier te laten zien hoe triest het leven eigenlijk is. In essentie is onze boodschap dat het leven voor een man niet altijd eenvoudig is.”
In de loop der jaren hebben meerdere gastacteurs opgetreden in hun theatervoorstellingen, onder anderen Pierre Bokma, Elsje de Wijn en Wimie Wilhelm. Na een periode van 46 jaar is de huidige voorstelling van Het Volk aangekondigd als laatste reisvoorstelling. Kruijver: ,,We hebben jaarlijks meer dan 100 voorstellingen gespeeld en zijn inmiddels allebei de 70 jaar gepasseerd, het is mooi geweest. Dat wil niet zeggen dat we nooit meer met toneel bezig zullen zijn, maar uitgebreide tournees zullen we niet meer maken.”
Het originele plan van de heren was om al eerder te stoppen, maar dat liep even anders. ,,Twee jaar geleden ging onze laatste voorstelling in première in Haarlem en daarna speelden we hem twee keer in Brabant. Dat bleek achteraf het episch centrum van de coronapandemie. Ik heb nadien twee weken met hoge koorts op bed gelegen. De voorstelling heeft bijna 2 jaar op zijn rug gelegen en nu mogen we hem alsnog tientallen keren spelen. Gelukkig kunnen we op eervolle wijze afscheid nemen van ons publiek.” In hun laatste stuk ‘De Bezoeking’ spelen naast de twee vaste krachten van Toneelgroep Het Volk ook Wigbolt’s dochters Minke en Karlijn een rol. ,,Toen we in 1976 begonnen waren mijn dochters nog niet geboren, nu spelen we samen. Een mooiere manier om afscheid te nemen bestaat niet.”
Opdissen van troosteloze gebeurtenissen
Het scenario van ‘De Bezoeking’ is geschreven door dochter Minke en gaat over het wel en wee van twee sanatorium patiënten, op ingenieuze wijze verweven met de verhaallijn van de opera La Traviata van Verdi. ,,Weduwnaar Harderwijk en de gescheiden heer Roest hebben een aparte kamer in het sanatorium, omdat ze niet te handhaven zijn op de reguliere ziekenzaal. Naarmate hun gesprekken vorderen, blijken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan in eerste instantie gedacht. Harderwijk maakt alsnog zijn droom waar door, mede dankzij Roest, verstrikt te raken in een beroemde opera van Verdi. ”
Omdat de toneelgroep gespecialiseerd is in het opdissen van troosteloze gebeurtenissen levert het zeer herkenbaar en amusant theater op. Vrijdag 18 maart, 20.00 uur bij Podium Reimerswaal in Rilland.