De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Theaterloods-B zet jongeren aan het denken: Wie neem je mee en wat laat je achter bij een ramp?

(C) Ramon de Nennie

Het water is over de dijk. Dat is de titel van de voorstelling van Theaterloods-B over de Watersnoodramp van 1953. De productie is zaterdag 26 november om 14.00 uur te zien bij de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

Hans Puik 25-11-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Theaterloods-B is een Zeeuwse jeugdtheatermakerij met bereik door heel Nederland. De groep krijgt subsidie van de Provincie Zeeland en maakt voorstellingen met als voornaamste doelgroep leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. ,,Onze producties hebben vrijwel altijd een actuele invalshoek”, zegt Oscar Postema, artistiek leider van Theaterloods-B. ,,Zo bereiken we alle leerlingen en zetten we ze aan het denken, maar laten ze ook twijfelen en verwonderen.” In 2003, 50 jaar na de ramp, speelde Postema mee in het stuk Stormkracht, wat vele malen werd opgevoerd op scholen. ,,Ook 10 jaar later hebben we die voorstelling veelvuldig gespeeld. Ik heb het originele stuk bewerkt naar een voorstelling voor 2 acteurs. Ook hebben we een andere titel, er is een nieuw decor en er wordt gewerkt met filmbeelden op de achtergrond en met geluidseffecten. In de nieuwste versie heb ik de actualiteit verwerkt, we besteden bijvoorbeeld aandacht aan de recente overstromingen in Limburg.”

Postema is zelf één van de hoofdrolspelers, zijn tegenspeelster is Annemarike Ruitenbeek. ,,Eigenlijk is tegenspeelster niet het juiste woord, want we spelen samen in totaal 10 verschillende rollen. We schakelen razendsnel van de ene rol naar de andere: een deftige burgemeester, een oude vrouw op zolder, een domme telegraaf beambte, een dronken dijkgraaf, een stoere kastelein en nog vele andere rollen. Onze snelle wisselingen maken het voor het publiek extra boeiend.”

De hoofdpersonages in ‘Het water is over de dijk’ zijn boerenjongen Jan en het dromerige meisje Sara. ,,Het verhaal gaat over de nacht van De Watersnoodramp, waarin Jan en Sara verliefd worden op elkaar. Dan komt het water over de dijk en aan het einde van de nacht verliezen ze elkaar uit het oog. Pas veel later komen ze elkaar weer tegen. Ook is er een voorname rol voor Gilles, de deftige zoon van de wethouder. Hij is ook verliefd op Sara en gaat de concurrentiestrijd aan met Jan.”

Het is bijna 70 jaar geleden dat De Watersnoodramp heeft plaatsgevonden. Voor Postema is zijn doel bereikt als mensen na het zien van de voorstelling nadenken over de impact van een ramp. ,,Bijna dagelijks komen er via de media rampen op ons af. Over de hele wereld, maar ook in ons eigen welvarende landje. Daarom komt het soms dichter bij dan je zou willen. Wat gebeurt er met je als je bij een ramp betrokken raakt? Welke keuzes maak je dan? Kies je voor jezelf of is er meer waar het om draait? Wie neem je mee, wat laat je achter? Wanneer is een ramp eigenlijk een ramp? Dat soort vragen komen allemaal voorbij.” Voor jongeren ziet Postema de voorstelling als een belangrijke geschiedenisles over Zeeland en broodnodig om de nagedachtenis aan de ramp levend te houden. ,,En we laten zien dat de techniek in die tijd niet te vergelijken is met het heden. Nu gaat communicatie razendsnel, maar bijna 70 jaar geleden was dat compleet anders. Als mensen al telefonisch gewaarschuwd werden voor het water, hingen de telefoons beneden in de gang. In slaapkamers kon men het gerinkel niet horen, waardoor het moeilijk was iemand te bereiken.”

Het Water is over de Dijk is zaterdag vanaf 14.00 uur te zien in de ZB in Middelburg. Meer info: https://dezb.op-shop.nl/3324/theatervoorstelling-stormkracht/26-11-2022


 
 
 
E-mailen
LinkedIn