De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Suikerrock is feestje voor jong en oud; Nederlandse artiesten populair op festival in Tienen

Wat hebben UB40, Lionel Richie, Sting, Joe Cocker, Shaggy, Status Quo, Deep Purple en Tom Jones gemeen? Ze stonden allemaal al eens op Suikerrock, het grootste festival van Tienen. Hoog tijd om een kijkje te nemen in Vlaams-Brabant en het geheim van het succes van Suikerrock te ontdekken.

Hans Puik 04-08-2024

Jarenlang vond dit festival plaats op de Grote Markt in Tienen, maar sinds 2021 is het Bietenplein van de Tiense Suikerraffinaderij de ‘place to be’ voor Suikerrock. Het festival is ontstaan in 1987 en behoort met meerdere podia en jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers tot de grotere Belgische muziekfestivals.

‘Feel the vibe, taste the sweetness!’, is de slogan van Suikerrock. Om dat mogelijk te maken zijn er gedurende drie dagen internationale en nationale artiesten geprogrammeerd en is er een uitgebreid aanbod aan eettentjes.

We zijn er bij op de afsluitende zondag. Op de vrijdag en zaterdag hebben o.a. Lost Frequencies, Anne-Marie, Faithless en Oscar and the Wolf op het hoofdpodium gestaan. Vandaag is het vooral de dag van de Nederpop. Vanuit Nederland zijn bijvoorbeeld Gers Pardoel, André Hazes en Suzan & Freek overgekomen. Ook Metejoor en Clouseau staan op de mainstage, terwijl op de andere podia (The Palace en The Cube) artiesten als Olivia, Francisco en Lotte de Clerck een plaatsje in de programmering hebben gekregen.

Het terrein is ruim opgezet, voorzien van o.a. reuzenrad en botsauto’s en het aanbod aan eten en drinken is ruim. Gemoedelijkheid en gezelligheid typeren de sfeer en er zijn opvallend veel kinderen aanwezig.

De ‘aftrap’ op het hoofdpodium is van Gustaph, de Belgische songfestivalinzending van vorig jaar. Met het nummer ‘Because of You’ eindigde hij knap als zevende tijdens de bekendste internationale liedjeswedstrijd. Voor de zanger is het de tweede keer op Suikerrock, al is de vorige keer al lang geleden. In 1996 om precies te zijn. Nadat hij dit vertelt heeft noemt hij snel zijn leeftijd, om te voorkomen dat iedereen hem ouder gaat schatten dan hij is. Gustaph staat bekend om zijn hoeden en flamboyante outfits, daar scoort hij nu ook weer punten mee. Om de tien minuten volgt er een snelle kledingwissel. Hij slaagt er in de bezoekers warm te krijgen voor de rest van de dag.

Daarna is het de beurt aan een van de grootste muziektalenten van België, Maksim Stojanac, kortweg Maksim. Met de single ‘Onder Invloed’ dong hij in 2023 nog mee naar de prestigieuze Radio2 trofee van Zomerhit van het jaar en in Nederland kennen we hem vooral van zijn duetten met Emma Heesters (‘Dat hadden wij moeten zijn’) en Hannah Mae (‘Ik wil dat je liegt’). 

’10 op 10 voor Maksim’ heeft een van de bezoekers op een groot karton geschreven. Misschien is dat wel de beste analyse van zijn optreden. Met zijn combinatie van aanstekelijke en gevoelige liedjes weet hij de menigte optimaal te vermaken.

Veel mensen zijn ongetwijfeld gekomen voor Suzan & Freek. Het Nederlandse koppel dat voor het eerst op Suikerrock speelt. ,,We waren hier al eens bij Tien om te Zien”, zegt Freek vanaf het podium. ,,Dat is maar een kleine overgang naar Tienen.” Voor het zingen van Vas-y vraagt de zanger aan de menigte: ‘Hoeveel mensen kunnen hier goed Frans?’. Maar weinigen steken hun hand op. ‘Of jullie zijn allemaal heel bescheiden, of jullie Frans is echt niet goed’, voegt hij er aan toe.

In het nummer ‘De Overkant’ veranderen de twee subtiel ‘waar het feestje van het jaar de Zwarte Cross is’ in ‘waar het feestje van het jaar Suikerrock is’.  Wanneer bijna iedereen meezingt met hun doorbraaknummer ‘Als het avond is’ weet je dat het met de populariteit van Suzan & Freek in België ook wel goed zit.

Daarna opnieuw plaats voor een Nederlander op het podium:  André Hazes. De zanger met enkele populaire eigen nummers en een schat aan keuzes uit het oeuvre van zijn vader. Hits als ‘Zij gelooft in mij’. ‘Ik leef mijn eigen leven’ en ’Bloed, zweet en tranen’ gaan er ook over de landsgrenzen in als zoete koek.  

Hij verwelkomt het publiek door te zeggen dat hij in Nederland veel kritiek heeft gehad, maar dat hij zich in België altijd erg welkom voelt. Voor het zingen van ‘Verslaafd aan jou’ vertelt hij over zijn periode van verslaving. Tijdens afsluiter ‘Leef, alsof het je laatste dag is’ zie je dat Hazes een geboren entertainer is. Het zal vast ergens in de genen zitten.

De een na laatste hoofdact van drie dagen festival is de populaire Vlaamse artiest Metejoor. Al zijn grote hits komen voorbij.  ‘Rendez-Vous’, ‘Wat Wil Je Van Mij’, ‘1 Op Een Miljoen’,  ‘Dit Is Wat Mijn Mama Zei’, ‘Eigen schuld’ en ‘Laat Ons Een Bloem’. 

Opvallend veel mensen hebben kartonnen bordjes bij met teksten, speciaal voor de sympathieke zanger. Zoals altijd is ook zijn zus Lisa van de partij. Metejoor heeft veel duetten met andere bekende artiesten, die nummers zingt hij nu samen met zijn zus.

De absolute afsluiter van Suikerrock is Clouseau. De band die al veertig jaar bestaat en misschien wel de grootste Vlaamse artiest aller tijden genoemd mag worden. ,,Haal de spot eens even van mijn gezicht af”, vraagt Koen Wauters na het zingen van enkele nummers. Hij wil een goede blik hebben over het hele festivalterrein. ,,Oh, jullie staan helemaal tot achterin”, zegt hij, terwijl hij wijst naar honderden meters verderop, in de richting van het reuzenrad. 

Het zijn inderdaad nogal wat mensen die zijn gebleven om ook de laatste anderhalf uur van het festival niet te missen. Clouseau verhoogt de stemming nog een beetje, als dat al nodig was.

Een korte samenvatting van de dag zou kunnen zijn: Gemoedelijk, gezellig, kindvriendelijk, goed geluid, mooie programmering, perfect festivalweer, ruim opgezet en top georganiseerd. Kortom, we komen zeker nog eens terug in de ‘suikerstad’ voor dit geweldige festival.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn