De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Najib Amhali viert 30-jarig jubileum en is drie dagen op rij te zien in Terneuzen

 “Hassan, Hassan! Doe ffe een broodje! Twee broodjes!” Wie kent niet het legendarische stukje van Najib Amhali over twee vrienden die ’s nacht een broodje shoarma bestellen? De cabaretier zit inmiddels (ruim) dertig jaar in het vak en dat viert hij met een show waarin zijn levensverhaal centraal staat. Van de jongen die opgroeide in Krommenie, later worstelde met een drank- en drugsverslaving, maar bovenal iemand die cabaret in Nederland naar een hoger niveau tilde. Woensdagavond begon hij aan een serie van drie avonden met optredens in het Scheldetheater in Terneuzen.

Hans Puik 25-09-24

Wanneer de mensen de zaal binnen stappen is het voorprogramma in volle gang. Dat is te zeggen, Najib Amhali maakt al muziek op het podium en doet zijn eigen voorprogramma. Daarna kondigt hij zichzelf aan en begint de show echt. "Ik heb Jochem Meijer nog even gebeld", zegt de cabaretier bij aanvang. ,,En hij zei dat dit in Terneuzen de leukste zaal is". Gelijk maakt Amhali contact met de zaal door aan verschillende bezoekers te vragen waar ze vandaan komen. Miranda en Nina uit Kamperland, Yvette uit Colijnsplaat, Stefan uit Ellewoutsdijk. 

Daarna volgt de vraag, 'zijn er ook kinderen?'. De 10-jarige Thijs uit Kruiningen staat meteen recht. Hij vertelt dat hij zelf zijn kaartje voor deze avond heeft betaald en dat hij later cabaretier wil worden. Het wordt meteen zijn vuurdoop, want de rest van de avond wordt Thijs met grote regelmaat aangesproken. Hij krijgt de belofte dat hij na afloop van de show achter de schermen mag kijken. Zijn avond kan waarschijnlijk niet meer stuk. Na alle 'praatjes met het publiek' is het echt tijd voor het levensverhaal van de man die lange tijd 'De Marokkaan uit de Jordaan' werd genoemd.

Het levensverhaal van Najib Amhali is er een van ups en downs. Vooral ups, staat in de aankondiging van deze avond te lezen. Zijn kinderjaren waren geen oase van rijkdom, nog ver van publiek, podium en spotlights groeide hij op met weinig financiële middelen. In chronologische volgorde loopt hij langs gebeurtenissen uit zijn leven. Eerst dat van zijn vader, die naar Nederland kwam voor een beter leven voor hem en zijn gezin. En daarna over de tocht die Amhali aflegde om cabaretier te worden. Van zijn ontmoeting met Pipo de Clown tot het betrapt worden op het stelen van zuurstokken.

De voorstelling zit wat mij betreft ijzersterk in elkaar. De ene grap volgt de andere snel op, het wordt geen moment saai. Het gaat over alledaagse dingen, zoals de katten in huis met de bijzondere namen 'Meneer en mevrouw De Boer'. Amhali doet zelfs een stukje van zijn beroemde 'Broodje shoarma sketch'. En hij heeft het kort over zijn verslavingsgevoeligheid. Wel toepasselijk in Terneuzen, de plek waar twee weken eerder aanwezig was bij de opening van het nieuwe onderkomen van First Change Verslavingszorg, dat vorig jaar door Terneuzenaar Michael Oprins is opgericht. Ook vertelt Amhali dat de allereerste film waarin hij speelde opgenomen werd in Terneuzen. En er blijft ook tijdens de avond volop interactie met het publiek. Vooral ene Kim mengt zich te pas en te onpas, iets waar de cabaretier handig gebruik van maakt. Anne zit helemaal bovenin de zaal en vertelt dat ze hoogzwanger is. En drie jongens op de eerste rij maken nog even reclame voor Hotel de Blanke Top in Cadzand. Het kan allemaal.

Het is bijna half elf geworden als de cabaretier de show afsluit. Bijna tweeënhalf uur heeft hij non-stop grappen en grollen gemaakt met de nodige serieuze onderwerpen tussendoor. De zorgen over hoe zijn kinderen opgroeien. Bijvoorbeeld met de vunzige muziekteksten van rappers of de risico's van gamers met verkeerde intenties die zich voordoen als jongeren. Ook over de oorlog in Israël heeft hij een uitgesproken mening, waarbij de roep om vrede doorklinkt. Maar het is vooral luchtig en positief. Niemand in de zaal wordt belachelijk gemaakt, gewoon zonder vloeken en tieren cabaret maken. Dat is wat Amhali ontzettend goed kan en doet. Daar zullen bezoekers die donderdag en vrijdag het Scheldetheater bezoeken zelf achter komen.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn