Het grote publiek kent haar als ‘de muze van André Rieu’. Haar vertolking van Ave Maria is op Youtube ruim 56 miljoen keer bekeken en ze bracht jaren geleden op een bomvol Museumplein een ode aan koningin Máxima met het nummer ‘Don't cry for me Argentina’. Zangeres Mirusia Louwerse heeft deze decembermaand haar thuisland Australië ingeruild voor een kersttournee door Nederland, haar ‘second home’.
HANS PUIK (foto's Gerrit Bogaard)
Een wereldster komt a.s. dinsdag naar Terneuzen. Een vrouw die al miljoenen mensen over de hele wereld wist te ontroeren met haar stem. ‘All the way from Australia’, en toch staat Mirusia Louwerse ons in het Nederlands te woord. Als ze praat over Zeeland heeft ze het over ‘thuiskomen’. Hoe kan dat? ,,Mijn vader komt oorspronkelijk uit Vlissingen, mijn moeder uit Breda en mijn grootouders uit Middelburg”, vertelt de 37-jarige sopraan. ,,Omwille van het werk van mijn vader, het bouwen van grote jachtschepen, zijn mijn ouders naar Brisbane in Australië verhuisd. Daar ben ik geboren, maar ik kreeg wel een tweetalige opvoeding. Op 21-jarige leeftijd ben ik teruggekeerd naar Nederland en heb ik er zelfs 5 jaar gewoond.” Mede door de coronacrisis is de zangeres al jaren niet meer in Nederland geweest, vandaar dat ze soms diep moet nadenken om op Nederlandse woorden te komen. Ze wisselt zinnen af in het Nederlands en het Engels, ook als ze praat over Zeeland. ,,I love Zeeland so much. De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann heeft mijn huwelijk voltrokken en er woont nog steeds familie in de provincie. Ik ben vol van trots om weer op een podium te staan in Zeeland.”
Mirusia, die vanwege haar betoverde stem als bijnaam de 'Angel of Australia' kreeg, werd wereldberoemd als soliste bij André Rieu. Ze werd de jongste winnaar van de prestigieuze Dame Joan Sutherland Opera Award, waarna haar tante een mailtje stuurde naar de Limburgse violist. ,,Ze schreef, ik heb een nichtje, ze woont in Australië en ze kan goed zingen. Misschien wil je een keer naar haar stem luisteren, hier is haar website. Binnen een uur had ik André Rieu aan de telefoon, terwijl ik niet eens wist dat mijn tante een e-mail had gestuurd. Hij wilde mij live horen zingen en vroeg of ik de volgende morgen om 9 uur in Maastricht kon zijn. ‘Dat gaat niet’, zei ik, ‘want het is 24 uur vliegen’. Hij reageerde verbaasd, ‘Is Australië echt zo ver weg?’.”
Gelukkig kwam het uiteindelijk wel tot een ontmoeting en ‘The rest is history’. Mirusia heeft op de meest bijzondere plekken opgetreden toen ze samen met Rieu en het Johann Strauss Orkest de wereld rondtoerde. Miljoenen fans hebben zich al verwonderd over de helderheid, behendigheid en het voortreffelijke geluid van haar stem. Het leverde haar een bloeiende solocarrière op. ,,De laatste jaren heb ik meerdere CD’s uitgebracht en is mijn carrière doorgegaan in Australië. Jammer dat ik in de voorbije periode dat niet in Nederland heb kunnen laten horen. Het voelt goed om weer terug te zijn, ik zie het bijna als een reünie.”
In Nederland brengt ze een Kerstconcert met als titel ‘Merry & Bright’. Een muzikaal, visueel en emotioneel spektakel met mooie en verrassende Kerstmelodieën, gebracht door een van de allerbeste sopranen ter wereld. ,,Bij ons in Australië valt Kerstmis middenin de zomer. Waar Nederlanders zingen over sneeuw en gezelligheid binnen bij de kachel, zitten wij altijd op het strand en zetten we de barbecue aan op 25 december. Ik wil het Nederlandse publiek kennis laten maken met een Australische Kerst. Mijn doel is dat iedereen eventjes alles om zich heen vergeet. Er speelt zoveel in de wereld, er is zoveel gebeurd de laatste jaren. Mensen mogen alles loslaten en zich mee laten voeren door de muziek.”
Zo zingt ze o.a. ‘The Magic of Christmas Time’ van Rick Price en haar recent uitgebrachte nummer ‘Snowflake’, dat dan weer niet over Australië gaat. ,,In de decembermaan heb ik vele tournees gemaakt wereldwijd. Op die manier heb ik Kerst gevierd in verschillende landen. Wat leuk is, ieder land heeft zijn eigen gewoontes. We vieren het allemaal net even anders. Ik zal vertellen over enkele landen waar ik ben geweest. Amerika bijvoorbeeld, waar ik de koppeling maak met het nummer ‘It’s the most wonderfull time of the year’. Het publiek kan zeker meezingen, bijvoorbeeld bij Silent Night. Dat mag in het Engels, maar ook in het Nederlands. Op die manier krijgen we een ‘Australian Dutch Mengelmoes’.”
Scheldetheater Terneuzen, dinsdag 27 december om 20.00 uur: Merry & Bright Concert Mirusia.