De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Vierdaags festival over Tweede Wereldoorlog: Het gevecht als de vrede al getekend is

Stichting Valreep houdt van donderdag 4 tot en met zondag 7 november het festival Na de strijd. Op diverse plekken in Zeeland zijn dan workshops, lezingen en theater- en filmvoorstellingen met de Tweede Wereldoorlog en de opbouwperiode daarna als centraal thema.

Hans Puik 29-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Het festival Na de strijd toont ‘het gevecht als de vrede al getekend is’. Dat is te lezen op de website van Stichting Valreep, de organisator van het meerdaags evenement. ,,Vooral voor gewone mensen was de strijd niet voorbij na de bevrijding”, vertelt Rens Schot van Stichting Valreep. ,,Jaren nadien werd duidelijk dat de periode van bezetting bij velen pijnlijke littekens had nagelaten. Ik heb de schoondochter van een fanatiek NSB-burgemeester opgezocht. Zij heeft heel haar leven moeten aanhoren dat ze een NSB-kind is. Omdat iedereen zo bezig was met de wederopbouw, werd aan dit soort mensen geen aandacht besteed. Dit festival zet de strijd na de oorlog in het licht.”

Donderdag 4 november om 16.00 uur zal gedeputeerde Anita Pijpelink het festival openen in de ZB in Middelburg. Daarna geeft Dieuwertje Blok een ‘vrijheidscollege’ aan de aanwezige kinderen en hun volwassen begeleiders. ,,Ze vertelt hoe haar moeder de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd en hoe zij nu naar vrijheid kijkt.” De vrijdag erna is in de Nieuwe kerk in Middelburg een programma rondom Etty Hillesum. ,,Frits Barend zal spreken over de actualiteitswaarde van haar geschriften. Daarnaast werken componist Christian Blaha, het Middelburgs Kamerkoor en Julika Marijn mee aan een avond die volledig in het teken staat van Jodenvervolging.”

Theater

Naast deze bijzondere manifestaties zijn op alle vier de dagen theatervoorstellingen te bekijken. Zo is het verhaal van het krampachtige leven van de schoondochter van een NSB-burgemeester te zien in de voorstelling De Erfenis. ,,Ook is het stuk Naar Vuurland te zien, dat het verhaal vertelt van een dienstplichtig militair die – jaren na dato – de lijken van gesneuvelde burgers en militairen moet identificeren. En er is de voorstelling Na de Landing, waarin we horen hoe in de relatief rustige Zak van Zuid-Beveland de emoties na de bevrijding doorwerken.”

Twee andere voorstellingen dragen eveneens toepasselijke titels: Om nooit te vergeten (verhalen van een viertal ouderen over de bevrijding) en Voor het eerst heb ik deze nacht rustig geslapen (over een kleindochter van een Zeeuwse oma voor wie Bevrijdingsdag nooit een feest is geweest). De voorstellingen worden gespeeld op bijzondere plekken.


Belevingswereld
,,We hebben nadrukkelijk gezocht naar accommodaties die al een relatie hebben met het thema”, vertelt Schot. ,,Zo wordt De Erfenis een keer opgevoerd in museum Gdynia in Axel. Je loopt daar tussen oorlogsrekwisieten, waardoor je als toeschouwer meteen in de belevingswereld van het verhaal zit.”

Volgens Schot is het belangrijk dat oorlogsverhalen aandacht blijven krijgen, zeker de verhalen die jarenlang zijn stilgezwegen. ,,De oorlog is een fase uit ons bestaan waar we voortdurend mee geconfronteerd worden. Film laat de grootschaligheid van een oorlog goed zien, maar theater en muziek geven de persoonlijke relaties en emoties het beste weer.”

Kijk voor meer informatie, het complete programma en reserveringen op de website van Stichting Valreep: valreep.com.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn