De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Sprankelende musical Doornroosje barst van prachtige muziek, indrukwekkende decors, schitterende kostuums, vrolijke dansen en humor

Tijdens de generale repetitie van de musical 'Doornroosje', uitgevoerd door Muziektheater Zeeland in Theater de Mythe in Goes, mocht ik alvast meekijken tijdens een betoverende reis vol magie, muziek en meeslepende vertolkingen. Vrijdagavond is de première.

Hans Puik 20-03-25 (foto's Kees Maas)

Het verhaal van Doornroosje is voor bijna iedereen wel bekend. Ok, nog even in het kort: In het koninkrijk van Lodewijk Lekkerbek VII wordt met veel vreugde de geboorte van prinses Doornroosje gevierd. Een groot feest wordt georganiseerd, maar de boze fee Diadora voelt zich buitengesloten en spreekt een vloek uit: op haar 18e verjaardag zal Doornroosje zich prikken aan een spinnewiel en sterven. Gelukkig grijpen drie goede feeën in, waardoor ze niet sterft, maar samen met de hele hofhouding honderd jaar in slaap valt.. Om haar te wekken, is een liefdeskus nodig, maar van wie? Haar verloofde prins of de charmante tuinman?

Wat ik begreep zijn de middagvoorstellingen een heel eind vol, in de avonden zijn er nog meer plaatsen vrij. Dat komt waarschijnlijk omdat de titel doet vermoeden dat het alleen voor kinderen is, maar dat is zeker niet zo. Ook volwassenen kunnen hier zeker van genieten.

Sanne Pronk neemt de rol van prinses Doornroosje voor haar rekening. De titelrol, al is het zeker niet de grootste rol in dit stuk. Met haar heldere zangstem en vele spelervaring hoef je aan haar nooit te twijfelen. Ze draagt deze rol met verve. Haar broer, Joran Pronk, speelt voor het eerst mee. Hij is de wat onhandige prins Maurice. Geweldig hoe hij een beetje een klunzig karakter zo mooi gestalte geeft.

Carmen Vorst, over haar moeten we het zeker even hebben. Zij is de slechte fee Diadora. Wat een kracht in haar spel, wat een mimiek, wat een zang. Als ze opkomt, gaat dat gepaard met veel rookeffecten, dat maakt het nog onheilspellender. Alleen maar complimenten. De drie goede feeën, gespeeld door Fabiënne Sandee (Kristella), Kelly Verplanke (Karamella) en Anne van Loenhout (Kathalenia), brengen met hun harmonieuze samenzang en sprankelende interacties licht en humor in het verhaal. Alle drie dragen ze al op jonge leeftijd zo'n prominente rol, waarmee ze duidelijk hun groei en talent binnen de vereniging laten zien.

De koninklijke ouders, Koning Lodewijk (Rini de Koster) en Koningin Isabella (Anne-Maaike van Tiggele), stralen warmte en wijsheid uit, terwijl Jordy Mulder als lakei Theodoor voor komische noten zorgt. Guus Cappon geeft als tuinman Jonathan een frisse en energieke draai aan het verhaal, waardoor de vraag wie de ware liefde van Doornroosje is, spannend blijft tot het einde.

De rollen van Kleine Doornroosje zullen worden afgewisseld door Roza Mondeel en Liva van der Hoeven en die van kleine Maurice door Guus Bouwman en Aren Blazis. Wat een ervaring voor deze 'jonkies' om in deze productie mee te mogen doen.

De decors en kostuums zijn oogstrelend en dragen bij aan de sprookjesachtige sfeer. Het wordt wel een uitdaging om met dit decor van theater naar theater te reizen, maar dat komt vast goed. De choreografieën zijn levendig en synchroon uitgevoerd, wat getuigt van toewijding en talent van het ensemble. En het orkest mogen we natuurlijk ook niet vergeten. We zien ze niet, maar ze zijn natuurlijk ontzettend belangrijk voor deze musical. Muziektheater Zeeland heeft met deze productie wederom bewezen in staat te zijn een klassiek sprookje op een vernieuwende en boeiende manier te presenteren. Deze voorstelling is een absolute aanrader voor jong en oud. De sprankelende musical barst van de prachtige muziek, indrukwekkende decors, schitterende kostuums, vrolijke dansen en veel humor. Eén ding is zeker: je zult geen moment in slaap vallen!

Vrijdag 21 (20.00 uur) en zaterdag 22 maart (14.00 en 20.00 uur) in Theater de Mythe in Goes. Ook in het Scheldetheater in Terneuzen op zaterdag 29 maart (20.00 uur) en in de Schouwburg Middelburg op zaterdag 5 april om 20.00 uur en zondag 6 april om 14.00 uur.

Rolverdeling:
Kleine Doornroosje: Roza Mondeel en Liva van der Hoeven
Kleine Maurice: Guus Bouwman en Aren Blazis
Kleine Jonathan: Joris Bogaard
Doornroosje: Sanne Pronk
Diadora: Carmen Vorst
Zwarte engelen: Ellen Joosse en Nunzia Mele
Koning Lodewijk: Rini de Koster
Koningin Isabella: Anne-Maaike van Tiggele
Theodoor: Jordy Mulder
Prins Maurice: Joran Pronk
Jonathan: Guus Cappon
Koning Florent: Arno van Horssen
Koningin Prudence: Désirée Nijsse
Fee Kristella: Fabiënne Sandee
Fee Karamella: Kelly Verplanke
Fee Kathalenia: Anne van Loenhout
Baron: Imar Schmid
Barones: Demi Duerink
Gravinnen: Charlotte van den Dool, Gemma Stevense
Markies: Bart den Hartog
Markiezin: Marieke van Wijngaarden
Bakker: Daniël Riemens
Herbergierster: Daniëlle van Loenhout
Kokin: Désirée Nijsse
Kruidenierster: Leonie de Feijter
Biggen: Anniek van de Guchte, Bonnie Bogaard & Margriet van Zweden
Draak: Jan Fortrie
Nanny: Nelleke Vleugel
Lakeien: Emma van Loenhout en Jari van Nieuwenhuijzen
Dienstmeiden: Ingrid Lucas en Manon Bleyenbergh
Adel: Froukje Bouwman, Jente van Eijkeren, Jan Fortrie en Maud van Loo

Lees onderstaand het verhaal dat donderdag 20 maart in de krant stond over deze voorstelling, een interview met Anne van Loenhout:


 
 
 
E-mailen
LinkedIn