Vier (mini) cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, dat is in het kort het concept van De Cabaretclub. Donderdagavond waren De Gestampte Meisjes, Gerrie Smits, Wouter Monden en Jeroens Clan te zien in Schouwburg Middelburg. Het werd een show vol verrassingen en bovenal: vol humor.
Foto's en tekst: Hans Puik – 09-11-23
Een nagenoeg uitverkochte schouwburg. Kan het nog mooier voor een avondje topcabaret? Nog meer jongeren in de zaal, zou ik willen zeggen. Al zijn er gelukkig al de nodige tieners en twintigers aanwezig. Een aantal maanden geleden sprak ik al eens met Esmée van Liere, opgegroeid in Kruiningen en één van de leden van De Gestampte Meisjes. ,,Mijn droom is dat er meer jonge mensen naar theater komen”, vertelde ze toen. ,,We merken dat mensen van onze leeftijd, zo rond de 30 jaar, weinig voorstellingen bezoeken. Erg jammer, want veel grappen en onderwerpen uit onze voorstelling zijn juist gemaakt voor leeftijdsgenoten. Alle verhalen zijn immers gebaseerd op onze eigen levens. We proberen meer jongeren te bereiken door onze muziek uit te brengen op Spotify en actief te zijn op Instagram en TikTok. Hopelijk draagt het bij aan een toename van jongeren en jongvolwassenen in de theaters. Cultuur moet immers op elke leeftijd gevierd worden.” De zinnen die ze daar uitsprak, zijn volledig waar. Een avond als deze met verschillende cabaretacts, is uitermate geschikt voor jongeren. Laagdrempelig, grappig, afwisselend en met veel vaart gebracht.
Dat even als inleiding. Terug naar het podium, waar De Gestampte Meisjes het spits afbijten. Of eigenlijk Marco Lopes, hij is de MC van de avond. Lopes toerde zelf al met drie avondvullende cabaretprogramma’s door het land en stond in 2016 in de finale van het VARA Leids Cabaret Festival. Hij vraagt aan toeschouwers waar ze vandaan komen. Dat varieert van Schoondijke, Schiedam tot Sassenheim. Wat is the place to be in Middelburg? De Mortiere en de markt blijken – volgens het publiek – de hotspots van de stad. Kortom, met veel enthousiasme is de avond begonnen.
De Gestampte Meisjes brengen vervolgens fysiek cabaret met een schaamteloos rauw randje. Ze spelen een stukje uit hun nieuwste voorstelling ‘Dream on’. Wat meteen opvalt, een drietal is een duo geworden. Ymke van Hoof besloot een klein jaar geleden de groep te verlaten, Thenera van der Pluijm en Esmée van Liere zijn verder gegaan. Wat wel is gebleven, in hun voorstellingen combineren ze humor met dans, zang en muziek. Ze komen op met de ‘Zombiedans’ en met Zeeuws dialect wordt het publiek welkom geheten. Het lied ‘Laat het licht nog maar even aan en doe de deur op ’n kier’ is aanstekelijk en een geïmproviseerde oorlogsscene met suggesties uit het publiek (o.a. ESPN1, Churchill en Baudet) wordt erg energiek uitgevoerd.
Iedere act staat nog geen twintig minuten op het podium, dus voor je het weet is het de beurt aan de volgende. Dat is Gerrie Smits, Brabander, verhalenverteller en filosoof die een stukje speelt uit zijn voorstelling ‘Naakt!’. Als hij vraagt ‘Zijn er mensen die mij kennen?’ blijft het akelig stil. ‘Zijn er mensen die mij niet kennen?’ werkt dan weer beter. ‘Ik heet Gerrie’, zegt hij. ‘Een man met een vrouwennaam.’ Na afloop van de show vragen meerdere mensen ‘Wie was die tweede? Die Brabander!’. Dat is niet voor niets, want Brabantse Gerrie laat een onuitwisbare indruk achter met zijn optreden. Als de gezellige oom in een Brabants café staat hij op het podium. Hij vertelt hoe hij als enige man een opleiding in de zorgt volgde en hoe vooral de gymlessen hem zijn bijgebleven. Een cabaretier met een ongelofelijke gunfactor, dan sta je al 1-0 voor bij opkomst. Van deze man gaan we nog veel horen.
Als derde is het de beurt aan Wouter Monden met een stukje uit zijn theaterprogramma ‘Stormbrein’. Je kunt hem kennen van zijn maandelijkse bijdrage aan Q-Musical in de ochtendshow van Mattie & Marieke op Q-Music. Of misschien wel als publieksopwarmer bij TV-programma’s als Zondag met Lubach, Padoem Patsss en Pak de Macht. Maar hij is ook al sinds 2010 actief in de wereld van comedy. Zijn stijl is toegankelijk maar scherp en met veel ruimte voor snelle interactie. Hij is Vegan, althans: Hij eet niets dierlijks, tenzij er veel zin in heeft. Hardlopen is zijn passie, zo liep hij al eens de Kustmarathon. Zijn verhalen over Limburg zijn hilarisch, al komt Brunssum er slecht vanaf (iets met mensen die in mineur praten en inteelt). Het stukje over de sportschool, waar hij kickboksen uitprobeert (eerst bij de damesafdeling het ‘chickboksen’, dan bij de heren het ‘pikboksen’) zorgt ook voor een grote lach in de zaal. Voor wie deze man live aan het werk wil zien, donderdag 4 januari komt hij in Ritthem bij Theaters aan Zee. Een aanrader.
Jeroens Clan is de afsluiter van de avond. De cabaretgroep (bestaande uit Bram Kroon, Jip de Poorter en Matthias Tuns) was al regelmatig in Zeeuwse theaters te zien met hun debuutvoorstelling ‘Tere Zieltjes’. De finalisten van het Leids Cabaret Festival in 2018 zijn nu druk met het try-outen van hun nieuwste show: Korte Metten. De mannen – die elkaar al sinds de brugklas kennen – staan bekend om snelle liedjes, vrouwonvriendelijk gebral, vunzigheid, maar toch ook kwetsbaarheid. Een vrij unieke combinatie kort samengevat als ‘Grof muzikaal cabaret’. Uniek is sowieso het codewoord om deze groep te omschrijven. Dat begint al met de ode aan Ramses Shaffy die ze op geheel eigen wijze brengen. De liedjes springen er echt wel uit. Zo is het nummer waarin mama en papa hun kind toezingen na een vechtscheiding erg sterk, en het lied met ‘alleen maar vragen’ een knappe vondst. En dan hebben we het nog niet over de ‘Action Annie en Nico’-song ‘Home is where the heart is’. Het zorgt voor kostelijk vermaak.
Voor je het weet is de avond weer klaar. Voorbij gevlogen. Gelukkig is er de wetenschap dat Jeroens Clan binnenkort alweer te zien is met de volledige show in Schouwburg Middelburg (do 21 december). Die show verdient zeker een volle zaal. En ook De Cabaretclub is de komende tijd nog op veel plekken in Nederland. Dus wie deze avond gemist heeft, ga vooral eens elders kijken. Vrijwel gegarandeerd een leuke avond.